Madeleine Meuwessen
ALS JE HET LEVEN SNAPT, BEGRIJP JE DE WERELD NIET.

Kruidje-roer-me-niet - Mimosa pudica

Eerst wil ik jullie vertellen hoe het eigenlijk gekomen is dat ik remedies ben gaan maken.
Kruidje-roer-me-niet was de eerste van uiteindelijk een lange reeks remedies die Micha en ik gemaakt hebben zonder ooit geweten te hebben dat dit prachtige werk ooit op ons pad zou komen.

Hieronder een stukje wat ik geschreven heb in mijn boek "Van moeder tot remedies", dat ik in 2017 ga herschrijven.

Op het perron van het Centraal Station stond vanaf mei 1945 maandenlang een vrouw te wachten en te hopen of er nog één familielid terugkwam met één van de treinen uit de kampen. Zij was hoogzwanger.

Die vrouw was mijn moeder…… en was zwanger van mij.

In plaats van een groot feest te geven voor ons 25-jarig huwelijk (waarvan ik stiekem droomde om die dag toch nog de bruidsjurk te dragen, die ik nooit heb gehad) besloten we met zijn drieën naar Costa Rica te gaan. Een feest zou heel veel geld gaan kosten, het was de dag voor het Millennium, we wisten niet of mensen wel echt wilde komen, of ze geen andere verplichtingen zouden hebben. De dag daarna zouden de meesten ook weer een feest hebben. De geweldige vakantie die wij Costa Rica hebben doorgebracht.

Het stuk oude pijn dat toen nog steeds in mijn ziel zat, dat ik in Costa Rica eigenlijk ben tegengekomen.

In elk hotel waar wij verbleven kwamen wij iedere keer grote groepen Joodse mensen tegen. En elke keer werden wij met enorme liefde in deze groepen opgenomen. Wat mij duidelijk werd, o……. wat pijnlijk, dit had ik als kind zo graag gehad willen hebben. De kinderen, die bij mij op de lagere school zaten, gingen regelmatig uit logeren bij hun opa en oma of bij een tante of ze gingen spelen met hun neefjes en nichtjes. Ik begreep dit niet, want ik had geen opa en oma of een tante en oom, laat staan neefjes en nichtjes. Veel kinderen uit de buurt mochten ook niet met ons spelen, anders kregen ze “Jodenstreken”. Wat ik wel wist, dat mijn moeder een enorm verdriet had, maar de grootte ervan was mij niet duidelijk. Het was alsof er een soort zwijgen was, waar ik geen raad mee wist.
De warmte van deze groepen mensen in Costa Rica raakte mij zo diep in mijn ziel. Toen we afscheid van de eerste groep moesten nemen vertelde Rob mij, dat hij zelden zo een pijn in mijn ogen had gezien. Wat was ik kwetsbaar!

Dit gevoel heb ik de hele vakantie gehad en iedere dag zat ik wel te plukken en te frummelen aan het Kruidje-roer-me-niet. Iedereen die het wilde horen en zien ( of misschien wel niet wilde horen en zien), b.v. tijdens een wandeling door het regenwoud, toonde ik het bloemetje. Iedere keer als ik het plantje aanraakte gingen de blaadjes dicht en als ik het dan nog een keer aanraakte viel het hele plantje op de grond, alsof het dood was. Maar tot mijn verbazing kwam na een paar minuutjes het steeltje weer omhoog en daarna openden de blaadjes zich weer.

Uren heb ik bij dit plantje gezeten. Ik had toen alle geduld van de wereld. Ik had een diep gevoel van “humble”. Je zou het kunnen vertalen als nederigheid of deemoed, maar dat is voor mij niet de juiste vertaling. Misschien is het woord “bescheidenheid”  een beter synoniem hiervoor.
Aan het einde van de vakantie kwam de dag, dat ik deze remedie moest maken! Nu weet ik hoe zwaar dit is! En toch moest het, het kon niet anders! Zou dit het zijn wat Dr. Bach bedoelde, n.l. dat je iedere keer eerst de negatieve gemoedstoestand door moet maken voordat je een remedie gaat prepareren? In Nederland heb ik de remedie aan vele mensen laten voelen…….wat bleek, voor een ieder was het een openbaring de gevoelens die de remedie bij hen opriep!!!!!!!!!

Ik voelde me door het maken van deze remedie beschermd. Voelde me van binnen uit beschermd. Ik voelde me door mijn omgeving ook beschermd en gesteund. Ik was echt een Kruidje-roer-me-niet. Zo gevoelig.

Een belangrijk onderdeel van het Kruidje-roer-me-niet is hoe zij op de omgeving reageert. Het zou kunnen zijn dat de omgeving (lees mensen) op Kruidje-roer-me-niet-mensen reageert. Hoe vaak hoor je niet…stel je niet aan…zo erg is het niet….je moet hier niet zo erg op reageren, want ik bedoel er niks mee……je moet een beetje eelt op je ziel krijgen…..zo is het leven nou eenmaal.

Vaak door een schok of trauma worden Kruidje-roer-me-niet-mensen gevoeliger en gevoeliger en dreigen zij zich te “sluiten” al voordat er ook maar iets gebeurd.

Kijkend naar het verschil tussen Star of Bethlehem en Kruidje-roer-me-niet zie je dat bij de negatieve gemoedstoestand van Star of Bethlehem “men” reageert als ware het dat de wond, bij het opnieuw toedienen van een kwetsing of dat er iets is dat aan een kwetsing ook maar refereert, groter wordt en “men” nog meer pijn ervaart.

Bij Kruidje-roer-me-niet sluit “men” zich al bij voorbaat af of beschermt men zich al bij voorbaat om niet gekwetst te worden.

Het ziet er uit dat Kruidje-roer-me-niet nog veel gevoeliger is.

Ook Micha heeft daar zijn eerste remedie gemaakt. Het waren zulke onooglijke kleine bloemetjes, die hij stuk voor stuk afknipte, dat hij met het knippen alleen al één uur is bezig geweest. Wat die remedie doet weet ik niet. Hij mag ook niet gebruikt worden.

Voor Micha is het de opening geweest om “remedies maken”. Ik weet niet wat voor soort bloemetje het is. Daar zijn we nooit achter gekomen.

 

Lieve Madeleine

Graag wil ik je laten weten wat mijn ervaringen zijn met kruidje roer me niet. Sinds enkele dagen draag ik de remedie bij me. Ik heb het niet ingenomen.
De eerste ervaring was rust. Alsof iedereen even z'n mond houdt. Heerlijk. Het geeft ook stevigheid, meer kracht van binnenuit. Nu kan ik ervaren wat uit mij komt. Nu merk ik pas hoeveel verwarrende impulsen ik oppakte uit de omgeving waarvan ik dacht dat ze van mij waren. Mijn gevoeligheid wordt er niet minder door, maar het focussen is makkelijker. Als een radio die nu een goede antenne heeft en op een frequentie kan afstemmen zonder last te hebben van stoorzenders.
Het resultaat hiervan is dat ik mij niet meer bij voorbaat afsluit van de buitenwereld. Ik kan openstaan zonder de angst gekwetst te worden. Ik hoef niet meer steeds op mijn hoede te zijn. Nu merk ik ook pas hoe moe ik eigenlijk ben van dat steeds alert zijn. Het leek steeds alsof ik vele verschillende bloesemremedies nodig had en dat dat ook heel snel wisselde. Na een inname was het vaak al weer anders. Nu heb ik geen enkele andere remedie nodig. Echt genieten.
Hartelijk dank dat je deze remedie gemaakt hebt. Veel andere mensen zullen hier ook erg van genieten.

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Het toonde aan dat het hier niet gaat om ‘iets dat tussen de oren zit’, maar dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. De Vrije Universiteit Brussel organiseerde vorig jaar voor het eerst een wetenschappelijk congres, waarin de resultaten van de onderzoeken werden besproken. Na de alternatieve therapeuten erkennen nu ook steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen dat hooggevoeligheid bestaat. Hooggevoeligheid is geen stoornis of aandoening, maar een persoonlijkheidskenmerk of een karaktereigenschap. Ongeveer 20% van de mensen wordt ermee geboren.

Door deze aandacht krijgt hooggevoeligheid erkenning en kan steeds beter worden ingezet als een kracht.

Wat betekent het om hoogsensitief te zijn?
Een lange opsomming met daarbij de aantekening dat ieder mens uniek is en niet alles op iedereen van toepassing is!
Ik heb de onderstaande lijst niet zelf bedacht, echter samengesteld uit vele informatiebronnen.

Want weet je:

Hooggevoeligheid is je kracht!

• HSP’s zijn zich zeer bewust van hun denken, voelen en handelen. Van al dat bewustzijn kunnen ze heel vermoeid raken. Zo zijn ze slechter gegrond en verliezen makkelijker het contact met hun lichaam en de realiteit. Snel geboeid, snel vermoeid.
• Hoogsensitieve personen (HSP) nemen erg veel subtiele informatie in zich op welke andere mensen minder snel opnemen. Men is eerder overprikkeld met als gevolg dat je jezelf niet prettig voelt. Hierdoor kan men eerder geprikkeld zijn en voelt de hooggevoelige persoon zich eerder ongemakkelijk.
• Een hoog sensitief persoon is gevoelig voor prikkels uit de omgeving. Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Verwar het niet met angst of verlegenheid.
• Zij/hij vindt het lastig bekeken, gemeten of te worden geëvalueerd. Ze functioneren dan niet voor de volle 100%.
• Ze zijn zeer goed in het zorgen en verzorgen van anderen. Dat komt omdat ze de nood van anderen ‘aanvoelen’. Ze vergeten echter vaak goed voor zichzelf te zorgen. Hun hulp komt vaak opdringerig voor omdat zij meer aanvoelen dan de persoon in kwestie en die nog geen hulpvraag heeft gesteld.
• Ze kunnen snel verbindingen leggen door hun sterke intuïtie. Deze verbindingen worden vaak door anderen niet begrepen.
• Velen zijn creatief, kunstzinnig, hebben een rijke fantasie , een groot gevoel voor schoonheid en hebben een sterke intuïtie.
• Hij/zij heeft behoefte aan filosofische, diepgaande en spirituele gesprekken. Echter hierin kunnen ze ook doorschieten en dan worden hun gesprekken ‘zweverig’.
• Zij hebben een beter ontwikkeld 6e zintuig maar zijn niet per definitie paranormaal.
• Zij/hij is minder goed in feitenkennis al zijn ze meestal goed in talen en leren.
• Nagenoeg alle hoogbegaafden zijn HSP.
• Hij/zij trekt zich graag terug in een voor hem veilige ruimte, bijv. het bed.

• Ze voelen snel aan hoe de sfeer is. Ze willen harmonie en in een omgeving waar die ontbreekt (zakelijk, competitief of vijandig) functioneren ze minder goed. Bij stress en werkdruk presteren ze minder.
• Ze hebben vaak een laag zelfbeeld omdat ze vaak afgewezen werden en ervoeren dat ze ‘anders’ zijn dan anderen.
• Ze lijken verlegen, maar zijn dat niet. Ze zijn juist zeer sociaal. Wel zijn ze zeer gevoelig voor de meningen van anderen. Die ervaren door het gedetailleerd waarnemen van lichaamstaal welke een niet-HSP meestal niet of minder registreert.
• Ze kunnen midden in het leven staan. Een voorwaarde is dat zij zich geborgen voelen.
• Ze hebben een grote fantasiewereld. In deze wereld creëren zij veel. Het daadwerkelijk gaan vormgeven is meestal een minder sterke eigenschap.
• Ze kunnen anderen goed motiveren en inspireren. Ze zijn visionair en zien de mogelijkheden vanaf een zeer pril stadium, waar dat voor anderen nog niet zichtbaar is. Hierbij kunnen zij het contact met de omgeving verliezen.
• Er zijn niet meer jongens of meisjes met hooggevoeligheid.
• Ze zijn zeer gevoelig voor fysieke of psychische pijnen bij zichzelf of anderen.
• Hoog Sensitieve Kinderen (HSK) houden niet van ruige spelletjes en zonderen zich makkelijker af.
• Ze willen vanuit hun hart kunnen werken en creëren. Ze presteren dan optimaal.
• Velen zijn perfectionistisch en ze zijn bang om fouten te maken. Het voordeel is dat ze zeer zorgvuldig en accuraat zijn en fouten eerder signaleren.
• Ze leven regels meer dan anderen na om afkeuring en commentaar te voorkomen.
• Storingsfactoren uit de omgeving worden zeer sterk opgemerkt. Onuitgesproken negatieve gevoelens van anderen doen hen snel van slag raken. Ook onvriendelijkheid maakt hen eerder van streek.
• Hij/zij heeft sneller last van stressverschijnselen zoals maagpijn, onrustige darmen, hoofdpijn, kriebelende zenuwen of een algeheel onbehaaglijk gevoel.
• Zij/hij kan snel ‘leeglopen’ in contact met andere mensen.
• Ze hebben een grote wens geaccepteerd te worden wie zij zijn.
• Ze zijn vaak ‘onbegrensd’, ( ook wel een groot energieveld of aura genoemd) en daardoor extra gevoelig voor de externe prikkels. Grenzen (h)erkennen en aangeven vinden zij moeilijk.
• Zij nemen veel externe prikkels op zoals geluiden, gesprekken, geuren, drukke straten, sferen etc. Hierdoor zijn ze sneller moe.
• Hij/zij denkt veel na (intelligentie, reflectie, piekeren) en dit kost veel energie.
• Zij/hij heeft vaker last van hooikoorts en/of eczeem door (over)gevoeligheid.
• Ze zijn als geen ander in staat te beluisteren wat in communicatie niet gezegd wordt. Stemnuances, klank, toonhoogte en lichaamstaal worden gemakkelijk waargenomen en hierdoor wordt de ander doorzien (ook hulpverleners).
• Andere mensen voelen zich vaak op hun gemak bij HSP’s en delen hen hun problemen. Het nadeel is dat de HSP zich teveel inleeft wat ervoor zorgt dat zij hun eigen kracht weggeven met leeglopen en vermoeidheid tot gevolg.
• Hij/zij is gevoeliger voor stimulerende middelen zoals bv drugs, cafeïne, alcohol en vaak ook voor medicijnen en kruiden (bijv. Ginseng)
• Als een HSP zich ergens mee verbindt, gaat hij er ook volledig voor.
• Zij/hij is authentiek en origineel. Zij hebben een grote rijkdom aan plannen en nieuwe ideeën. Echter als zij moeten functioneren met vaste taken en rollen, presteren ze duidelijk minder. Ze willen alles te goed, te diep en te perfect. Het woord ‘te’ is de grootste valkuil.
• Hij/zij neemt vaak een adviesrol aan, zoals schrijvers, geschiedkundigen, filosofen, rechters, kunstenaars, onderzoekers, theologen, therapeuten en leraren.
• Zij/hij is niet het type voor ploegendiensten of nachtdiensten.
• Ze houden van rust en stilte.
• Een HSP heeft veel eigen tijd nodig. In deze tijd is het belangrijk dat hij zijn ziel voedt. Hierdoor is hij echter niet egoïstisch omdat juist in deze eigen tijd veel werk verricht wat uiteindelijk ten goed komt aan anderen.
• Ze zijn zeer is allergisch voor alles wat MOET. Planning en structuur verkrijgen kan problematisch zijn. Ze zijn goed in het uitstellen van ‘moet’ activiteiten wat voor hen zelf een nadelige uitwerking kan hebben.
• Ook weten ze  vaak niet welke gevoelens, emoties of lichamelijke klachten van zichzelf zijn of zijn overgenomen van anderen.
• HSP’s hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en een grote afkeer van geweld.
• Onder de HSP’s zijn zowel rustzoekers als spanningzoekers. Ongeveer 30% van de HSP’s zijn extravert maar wel snel overprikkeld.
• De meeste mensen met een eetstoornis zijn hooggevoelig.
• Zij hebben een diepe verbondenheid met de natuur, de planten- en de dierenwereld.
• Voor een HSP zijn Rust, Orde en Regelmaat belangrijke peilers om een evenwichtig leven te leiden.
• Veel mensen met een vermoeidheidsziekte zijn hooggevoelig

Madeleine Meuwessen
.
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Gebruik van Bloesem Remedies

Het belangrijkste bij bloesem remedies is de innamefrequentie. Bloesem remedies kunnen het beste zo vaak mogelijk op een dag worden ingenomen met als gouden richtlijn; 4 tot 6 x per dag, met 4 druppels per keer vanuit het doseerflesje. Om bloesem remedies en een gebruikersflesje volgen hier de eenvoudige stappen; neem een schoon en ongebruikt pipetflesje van 30ml. Eerst wordt het pipetflesje gevuld met bronwater. Hierna voeg je één theelepel cognac toe als conserveringsmiddel, daarna voeg je de bloesem remedies toe.

Neem het stockflesje of stockflesjes van de gekozen bloesem remedies en doe van elk 3 druppels in het 30ml. pipetflesje. Een tweede gouden richtlijn is; 1 druppel uit het stock flesje / stock bottle op 10ml. bronwater. Voor gebruik hoeft het flesje niet geschud te worden omdat het slechts de trillingen van de planten bevat en geen daadwerkelijke stoffelijke inhoud heeft.

Vervolgens neemt men 4 druppels uit het gebruikersflesje en druppel deze onder de tong. Indien je het pipetje met de tong aanraakt, kan er schimmel ontstaan in het flesje. Herhaal de inname van de bloesem remedies minimaal 4 tot 6 keer per dag.

Bloesem remedies zijn geen vervanging voor medicatie en vervangen geen artsen of medisch specialisten. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.