Madeleine Meuwessen
ALS JE HET LEVEN SNAPT, BEGRIJP JE DE WERELD NIET.

Wat hebben angst, hypochondrie, depressies en stress met elkaar te maken in deze crisistijd?

In deze crisistijd, die volledig beheerst wordt door het Corona-virus, hoor ik dat veel mensen het ervaren als een angstige tijd waar een endogene depressie zich kenbaar kan maken alsmede het gevoel van stress.

Vandaar mijn behoefte om Combinatie I, II en Chakra I in het kort uit te leggen zodat jullie deze moeilijke tijd beter aan kunnen.

In Combinatie I zijn de remedies Maskerbloem (tegen concrete angsten), Aster (bezorgdheid over jezelf), Immortelle (endogene depressie) en Komkommerkruid en Komkommerkruid I (tegen de stress, die deze situatie met zich meebrengt), Star of Bethlehem (tegen de schok en het verdriet dat veroorzaakt wordt), Dagkoekoeksbloem (zelfvertrouwen) en Kruidje roer me niet (als je erg gevoelig bent voor de situatie, die nu is ontstaan).

Vooral stress is nu een gevaarlijke trigger.

Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand. Dat is het geval omdat stress bijvoorbeeld tot meer angst en somberheid leidt – wat weer tot stress leidt.
Wanneer stress ontstaat maakt een gedeelte van het brein, de hypothalamus, stresshormonen aan. Normaal gesproken zorgt de hippocampus, een ander deel van het brein, ervoor dat deze hormonen worden afgeremd. Als het er echter teveel zijn – bij veel of langdurige stress – kan de hippocampus het niet meer aan, waardoor ook een ander deel in de hersenen aangetast wordt: de frontale lob. Dit gedeelte is weer verantwoordelijk voor het afremmen van de amygdala of amandelkern. Wordt de amygdala, het zogeheten ‘angstcentrum’, niet meer afgeremd, dan ontstaat er een ontketening van negatieve emoties. De aanmaak van stresshormonen begint weer van vooraf aan en zo blijft de stress circuleren in het hoofd en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken. Een verzwakt immuunsysteem betekent dat je vatbaarder bent om ziek te worden. Je immuunsysteem regelt namelijk dat virussen, bacteriën en andere ‘indringers’ onschadelijk worden gemaakt. Ook zorgt het ervoor dat er van alles hersteld en opgeruimd wordt in het lichaam en het brein. Is er veel stress? Dan gaat de weerstand omlaag en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat herstel- en opruimwerk minder goed wordt uitgevoerd in de hersenen. Vandaar dat de remedies Komkommerkuid en Komkommerkruid I van vitaal belang zijn. Deze remedies zijn uitgebreid beschreven in mijn blogs van 22 en 29 april 2016.

Combinatie II zorgt er voor dat je positiever naar de toekomst kijkt, zodat de eventuele "beren", die je nu op je pad ziet geen voedingsbodem meer hebben, "hoe komt dit alles ooit nog goed", en dat je energieniveau niet naar een dieptepunt toe gaat.
In deze combinatie zitten de remedies Papaver, Waterlelie, Genadekruid, Bali, Komkommerkruid, Komkommerkruid I en natuurlijk ook Star of Bethlehem.
Alle remedies heb ik al in voorgaande blogs beschreven en een uitgebreidere beschrijving vind je daar terug.

Juist nu, in deze tijd, is Chakra I zo belangrijk.

Chakra I is een combinatie van Combinatie I en II.

Het eerste chakra houdt verband met de wil tot overleven en de daaruit voortvloeiende fundamentele behoeften, die ons fysieke bestaan mogelijk maken en veiligstellen.
Hiertoe behoort natuurlijk eten, drinken, slapen en ook de voortplanting om de menselijke soort in stand te houden.
Ermee verbonden is het verlangen naar geborgenheid, veiligheid, de wens een huis, een gezin, kinderen te hebben.

Het chakra staat voor alles wat met houvast, stabiliteit, zekerheid, vertrouwen, vastberadenheid en volharding te maken heeft. Zowel op het fysieke als op het psychische vlak.
Op lichamelijk vlak betekent dat, dat ons gebit en onze botten hiertoe behoren.
Onze botten (wervelkolom en skelet) geven onze organen stabiliteit en houvast. Tevens bieden ze bescherming aan belangrijke organen zoals hart, longen en hersenen.

Op lichamelijk niveau is er een verband tussen de eerste chakra en de bijnieren. De bijnieren bestaan uit twee gedeeltes: merg en schors.
De bijnieren (bijniermerg) produceren de hormonen adrenaline en noradrenaline.
Bijnierschors produceert een hele reeks hormonen (een bekende hiervan is cortisone).

Adrenaline wordt in je lichaam aangemaakt als je lichaam denkt dat het in gevaar is. Dit gaat niet alleen over kwesties van leven en dood. Dit geldt ook voor situaties als je veel stress ervaart. Dit kan zijn bij situaties waar er erg veel "op je bordje" ligt, maar ook wanneer je erg boos bent, heel erg schrikt, als je bang bent, of als je heel hard aan het sporten bent.
Dit mechanisme is een overblijfsel uit de beginperiode van de mens en was van groot belang in extreme situaties waarin je moest: vluchten of vechten. Dat je in een fractie van een seconde kunnen reageren en vervult dus een belangrijke functie.

Adrenaline en noradrenaline zorgen voor afgifte van suikers, verhogen het hartritme en de bloeddruk, verwijden de ademwegen, de kransslagaders van het hart en de bloedvaten in de spieren.

De belangrijke functie hiervan, een verhoogde adrenalinespiegel, wordt tegenwoordig vaak niet meer door de extra fysieke inspanning afgebouwd. Het gevolg hiervan is STRESS.

Veel klachten, die met een verhoogde adrenalinespiegel verband houden, zijn o.a.:
Angststoornissen, depressie, overgevoelig voor geluiden, licht slapen, slapeloosheid, innerlijk zeer gespannen, extreme vermoeidheid, hoofdpijn (dit is al voor een deel beschreven in Combinatie I).
Maagklachten, woedeaanvallen, totale lusteloosheid, sterke nervositeit ( dit beschreven bij Combinatie II).

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

 

 

Gebruik van Bloesem Remedies

Het belangrijkste bij bloesem remedies is de innamefrequentie. Bloesem remedies kunnen het beste zo vaak mogelijk op een dag worden ingenomen met als gouden richtlijn; 4 tot 6 x per dag, met 4 druppels per keer vanuit het doseerflesje. Om bloesem remedies en een gebruikersflesje volgen hier de eenvoudige stappen; neem een schoon en ongebruikt pipetflesje van 30ml. Eerst wordt het pipetflesje gevuld met bronwater. Hierna voeg je één theelepel cognac toe als conserveringsmiddel, daarna voeg je de bloesem remedies toe.

Neem het stockflesje of stockflesjes van de gekozen bloesem remedies en doe van elk 3 druppels in het 30ml. pipetflesje. Een tweede gouden richtlijn is; 1 druppel uit het stock flesje / stock bottle op 10ml. bronwater. Voor gebruik hoeft het flesje niet geschud te worden omdat het slechts de trillingen van de planten bevat en geen daadwerkelijke stoffelijke inhoud heeft.

Vervolgens neemt men 4 druppels uit het gebruikersflesje en druppel deze onder de tong. Indien je het pipetje met de tong aanraakt, kan er schimmel ontstaan in het flesje. Herhaal de inname van de bloesem remedies minimaal 4 tot 6 keer per dag.

Bloesem remedies zijn geen vervanging voor medicatie en vervangen geen artsen of medisch specialisten. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.