Madeleine Meuwessen
ALS JE HET LEVEN SNAPT, BEGRIJP JE DE WERELD NIET.

Corona

Het is een oorverdovende stilte geweest de laatste maanden. De laatste blog die ik geschreven heb dateert van 23 maart 2020. Daarin beschreef ik al wat angst met mensen doet.
Op de één of andere manier kwam ik er niet toe om een nieuwe blog te schrijven en het antwoord hierop is me de afgelopen maanden duidelijk geworden.

Mede door het boek van Hans Moolenburg sr. "U kunt veel meer dan u denkt". In dit boek beschrijft hij o.a. de Bach remedies.
Ik zal een aantal van zijn citaten hier weergeven (met toestemming van de uitgeverij Lemniscaat ISBN 978 90 477 0606 9) waarvoor mijn dank!
Zoals: "Van meet af aan waren de bloesemessences van Bach een doorslaggevend succes, maar ze eisten een zware tol van Bach: omdat hij alle mentale en lichamelijke lijden mee moest maken, was hij na zeven jaar opgebrand en stierf. Maar zijn methode stierf niet met hem en de Bach bloesemtherapie heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw zelfs een ware renaissance meegemaakt."

Eindelijk "durfde" ik in te zien hoeveel kracht het me gekost heeft om een hele nieuwe serie remedies te maken. De laatste twintig jaar ben ik maar doorgegaan. Het "moest", het kon niet anders. Na het maken van de laatste remedie Sneeuwklokje wist ik dat voor de eerste aankomende jaren  geen nieuwe remedies bijkomen. Later, heel veel later, zal er nog wel één komen, nu niet. En ja, zonder me dat ooit bewust te zijn geweest in het begin, heb ik alle emoties door moeten maken.
Nu lijkt het wel of ik herstellende ben en dat doet me enorm goed.

Nog een citaat:
"Na deze Bachbloesemuitleg (hij schrijft daar nog iets meer over) moet me wel van het hart hoeveel ingewikkelde diagnose en therapie zijn geworden in vergelijking met Bachs tijd, toen de grote vervuiling nog niet was begonnen en onze immuunsystemen voornamelijk bezig waren iets te doen dat ze al duizenden jaren hadden gedaan: infecties afweren. Het is opvallend hoeveel ingewikkelder de therapie geworden is vergeleken met zo'n veertig jaar geleden. Destijds leken de meeste gevallen op de eerste vijf praktijkverhalen uit dit hoofdstuk (daarom is het boek ook een aanrader) en kostte de therapie een paar maanden. Nu echter ben ik al blij als de therapie na een jaar kan worden afgerond, want, zoals gezegd, de immuunsystemen van onze kinderen hebben zware slagen te verduren en doen er langer over om op orde te komen".

Kinderen staan bekend om hun enorme leervermogen. Zeker jonge kinderen zijn in vergelijking met volwassenen over het algemeen een ster in nieuwe dingen leren en onthouden. Maar hoe kan dit eigenlijk en waarom leert het ene kind een stuk makkelijker dan het andere?

Alles heeft te maken met fundamentele verschillen tussen het jonge en volwassen brein. In de eerste jaren na de geboorte groeit het kinderbrein in razend tempo. Eerst ontwikkelen de primaire functies zoals de zintuiglijke waarneming en hechting, daarna volgen aspecten zoals denk- en taalontwikkeling.

Maar terug naar het Corona-tijdperk.

Ik kan me zo voorstellen dat er emoties ontstaan, die je eerder niet gehad of gekend heb.

Hieronder wil ik een uitleg geven waarom en hoe deze ontstaan. Welke relatie al deze negatieve gevoelens met elkaar hebben. En dat het niet raar is nu emoties bij jezelf waar te nemen waar je eerder geen last van hebt gehad.

In mijn vorige blog had ik al beschreven wat deze periode doet met mensen.
Ik ga hier niet, zoals overal geschreven wordt, weer aanhalen over de angst, de depressie, de stress en noem maar op.
Je kunt geen krant of blad openslaan en ja hoor....Corona.
Het nieuws...ja hoor Corona.
De voor-en tegens over de vaccinatie.
De voor-en tegens over het kabinet.
Engeland.....nieuwe mutatie van het virus.

Ik ben gaan denken wat ik hiermee aan zou kunnen.
Hierdoor heb ik verleden week een combinatie gemaakt van Chakra I, Chakra IV en Chakra VII. Deze combinatie heb ik van de moedertinctuur van alle remedies gemaakt en deze, net zoals ik de combinatie Bescherming heb gemaakt, in een heel klein flesje heb gedaan om bij je te dragen.

Ik heb deze combinaties al aan meerdere mensen gegeven en wil ook weer 10 versturen aan degene, die hierin geïnteresseerd zijn.

Waar ik het in deze blog over wil hebben is uit te leggen waarom angst, depressie, hartklachten eenzaamheid en noem maar op op de loer ligt.
Vaker heb ik al geschreven dat Br. Bach begonnen is met remedies te maken.
Degene, die zijn werk heeft uitgebreid, is mijn lieve collega Dietmar Krämer.

Hierdoor krijg je inzicht hoe ons lichaam werkt en wat emoties doen in ons systeem. Door negatieve emoties kunnen de meridianen verstoringen krijgen (lees Het Emotionele DNA van Prof. Dr. Pierre Capel ISBN 978-94-026-0207-4) en de bijbehorende organen, zoals angst de nieren kunnen beschadigen.

Deze angst waarbij ook depressie "hoort", hypochondrie, innerlijke woede en lusteloosheid, zie je ontstaan bij  verstoorde  de Nier-en Maag-meridianen.

Chakra I is de combinatie van remedies waarover ik al geschreven heb in de blog van 23 maart j.l.
Hieronder nog cursief weeggeven

Combinatie 1
Combinatie van Kruidje-roer-mij-niet, Maskerbloem, Aster, Immortelle, Komkommerkruid, Komkommerkruid 2, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Concrete angst, angst voor ziekten, gevoel van depressie van onbekende oorzaak, overbelasting.

Werking
De concrete angst heeft betrekking op alledaagse dingen, zoals onweer, dieren, de tandarts, ongelukken, water, het ziekenhuis, injecties, vliegen, agressie van anderen, pijn, de wereld, autorijden, de dood (met het lijden dat daarmee gepaard kan gaan) en de werkgever. Maar ook hoogte- en dieptevrees en claustrofobie behoren ertoe. Je zoekt veiligheid als compensatie, maar die vertaal je op onbewust niveau als een gevoel van eenzaamheid, waardoor je op zoek gaat naar publiek waaraan je je gevoelens kenbaar kunt maken. Luisteren naar anderen is niet je sterkste punt: je hebt de neiging om het gesprek bij de eerste de beste gelegenheid die zich voordoet over te nemen om het over je eigen problemen te hebben. En als het even kan wil je daarbij graag een troostende arm om je schouders. Het volgende probleem dat ontstaat is dat je je neerslachtig gaat voelen of een onverklaarbare melancholie ervaart. Vervolgens vraag je je af waar die somberheid toch vandaan komt. Je hebt immers alles wat je hart begeert en er is helemaal geen redden voor een depressie. Je kunt zelfs van mening zijn dat anderen te veel van je eisen. Misschien is dat terecht, maar niet per definitie. De somberheid komt vooral doordat je zelfs enorm tegen de kleinste dingen opziet. Daarbij vraag je je af of je ze wel aankunt. Bij een examen loop je het risico op een totale black-out. Je voelt je niet opgewassen tegen het feit dat de maatschappij tegenwoordig steeds meer eisen stelt en dat versterkt je angst. De mensen op wie combinatie 1 van toepassing is, zijn heel gevoelig. Denk aan mensen die snel last hebben van harde geluiden, onvriendelijke opmerkingen van anderen, extreme kou of andere sterke prikkels. Deze remedie brengt de niermeridiaan uiteindelijk terug in balans.


Combinatie 2
Combinatie van Papaver, Waterlelie, Genadekruid, Bali, Komkommerkruid, Komkommerkruid 2, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Depressie door bekende oorzaak, gebrek aan vertrouwen, angst voor financiële problemen, wrok, verbittering, boosheid die onder de oppervlakte blijft smeulen, boosheid op de mensheid, geen energie meer hebben, innerlijk de strijd hebben
opgegeven, nergens zin meer in hebben, gevoel van overbelasting.

Werking
Als je een piekeraar bent, je vaak zorgen maakt en de neiging hebt om je snel aan het negatieve vast te klampen, is dit voor jou de juiste combinatie. Dat geldt ook als je voortdurend vreest dat je het hoofd financieel niet boven water kunt houden. Je
glas is doorgaans eerder halfleeg dan halfvol. En je motto is: eerst zien, dan geloven.
Je ervaart depressieve gevoelens die naar jouw idee ontstaan
door situaties van buitenaf. Als je moeilijkheden verwacht, is dat op zich al een negatieve instelling. Je hebt de neiging gebeurtenissen te ‘herkauwen’ en bent sterk
gericht op zingeving. Deze eigenschappen maken het leven best zwaar, zeker als je geregeld in de slachtofferrol kruipt, en dat doe je! Dan stel je jezelf voortdurend de vraag: ‘Waarom moet mij dit nu overkomen?’ Boosheid, verbittering en rancune
kunnen het gevolg zijn. Niet dat je snel ontsteekt in woede, maar je maakt wel regelmatig stekelige opmerkingen. De oorzaak onder dit patroon is vaak te weinig of geen zelfvertrouwen. En omdat het leven je ‘zwaar op de maag’ ligt, ben je een kandidaat voor maagklachten. Deze remedie brengt de maagmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Aangezien  Chakra I weer verbonden is met Chakra IV waarin het gevoel zit "overgeleverd te zijn", in een situatie terecht gekomen te zijn waar je niet uit kan komen (zie je natuurlijk ook in oorlogssituaties), waarin je zelf geen "beschikkingsbevoegheid" ( ik weet niet of het een bestaand woord is maar zo ervaar ik het) hebt over je eigen leven, kunnen  slaapstoornissen, malende gedachten een enorme moeheid, verdriet ontstaan.
Tevens kunnen er hart en/of blaasklachten ontstaan.

Ook het gevoel dat alles van wat er op je afkomt jouw energie weghaalt.
Chakra IV is een samenvoeging van de remedies, die staan voor Combinatie 7 en 3.
Hieronder cursief gedrukt weergegeven.

Combinatie 7

Combinatie van Koningin van de kusten, Houttuynia Cordata, Vuurdoorn, Koraalcactus, Bescherming, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Niet tegen onrecht kunnen, overenthousiast zijn, malende gedachten hebben en hierdoor niet in slaap kunnen komen, verdriet.

Werking
Een combinatie voor als je heel enthousiast bent, sterke idealen hebt en anderen graag van het belang daarvan wilt overtuigen. Als die niet meegaan in jouw ideeën, raak je teleurgesteld. En als je je idealen niet bereikt, wordt de teleurstelling hierover
steeds groter en moeilijker te verwerken. Zozeer zelfs dat je heel boos of depressief kunt worden. Het probleem is dat je absoluut niet tegen onrecht kunt en vecht als een leeuw om de wereld te verbeteren. Daarbij heb je hoge verwachtingen van jezelf. Je kunt zo fanatiek worden dat je als anderen je plannen tegenwerken zelfs innerlijk verkrampt raakt. Toch blijf je maar discussiëren om anderen over te halen jouw idealen te delen en wat je ziet als onrecht te bestrijden. Want dat onrecht is voor jou maar moeilijk te bevatten, brengt schokken bij je teweeg en kan daardoor te veel voor je zijn. Ook veroorzaakt het intens verdriet. Vervolgens ben je niet meer in staat je gedachten stop te zetten en blijft het maar malen in jouw hoofd. Daar voer je
voortdurend gesprekken met jezelf die zich blijven herhalen. Je blijft maar malen en malen. In slaap komen wordt een zware opgave, want ’s avonds lijkt dit proces versterkt. Uren blijf je wakker liggen en de volgende ochtend sta je doodmoe op.
Deze remedie brengt de hartmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Combinatie 3
Combinatie van Duizendblad, Fluitenkruid, Koraalcactus, Vergeving, Vuurdoorn,
Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Geen ‘nee’ kunnen zeggen, geen grenzen kunnen stellen, te lief zijn, boosheid, schuldgevoel, verdriet.

Werking
Als je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen, vaak te beminnelijk, lief en meegaand bent, dan is dit de combinatie voor jou. Als je heel meegaand bent, komt het vaak voor dat je in het bijzijn van anderen energieverlies hebt. Je merkt dan dat je heel moe
wordt. De oorzaak daarvan is dat je jezelf niet genoeg kunt afgrenzen. Daarbij heb je het gevoel dat anderen snel een beroep op je doen en dat je zelf altijd op de tweede plaats komt. Omwille van de lieve vrede geef je maar toe en kom je niet voor jezelf op. De achterliggende reden is angst om de liefde van anderen te verliezen.
Doordat dit patroon is ontstaan, komt er een moment in je leven dat je heel erg boos wordt. Zelfs de kleinste obstakels kunnen al een woede-uitbarsting veroorzaken. Omdat anderen wel assertief zijn en goed voor zichzelf zorgen, kun je diep in je hart jaloers op hen worden. Dit gevoel kan soms uitgroeien tot afgunst, al zou je dat niet graag toegeven. Er ontstaat op die manier een negatieve spiraal, omdat juist deze gevoelens schuldgevoel oproepen. Je wordt bang om de mensen van wie je houdt te verliezen. Een kenmerk is de neiging om voortdurend ‘sorry’ en ‘het spijt me’ te zeggen, ook als daar geen reden toe is. Complimenten kun je moeilijk aanvaarden en wimpel je meestal af. Want wat je hebt gepresteerd vind je heel gewoon. In je hart denk je zelfs dat je het nog veel beter had kunnen doen. Als er iets misgaat, zoek je de schuld vooral bij jezelf en als een ander jou een verwijt maakt, ben je daar zeer gevoelig voor (uit schuldgevoel). Ook kun je jezelf van alles en nog wat verwijten, bijvoorbeeld dat je je kinderen of partner niet genoeg liefde hebt gegeven. Een slecht geweten komt regelmatig voor. Hierdoor ontstaat verdriet en bij elke nieuwe schok, hoe klein ook, voel je de ontstane psychische wond steeds groter worden. Elke teleurstelling die je daarna meemaakt, wordt moeilijker te verwerken. Evenals schokkende nieuwsberichten, of je die nu hoort van anderen in je omgeving of dat die via de televisie naar je toe komen. Al snel volgt een gevoel van verdriet. Deze remedie brengt de blaasmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Daarbij komt ook Chakra VII om de hoek kijken.
Chakra VII heeft te maken met de Long en Dunne-darmmeridiaan.
Hierin zit o.a. het verlangen naar "zoals het was voor Corona". Als we allemaal gevaccineerd zijn....kunnen we weer terug naar "normaal".
De long-meridiaan is o.a. verantwoordelijk voor de ritmische ordening van het leven, dus de ritmes van dag en nacht. Hierin zit in deze Corona-periode ook een verstoring omdat het leven nu niet "gewoon" is. Wat weer kan lijden in een verstoring van het stuurhormoon Melatonine. Hierdoor kunnen er ook weer depressies, slapeloosheid en en extreme vermoeidheid ontstaan.

Chakra VII is een samenvoeging van de remedies, die staan voor Combinatie`12 en 8.
Hieronder weer cursief gedrukt

Combinatie 12
Combinatie van Gele Meibloem, Moederkruid, Turkoois, 3-Eenheid, Dagkoekoeksbloem, Kruidje-roer-mij-niet, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Niet los kunnen laten, angst voor degene van wie je houdt, graag controle willen houden, het verleden verheerlijken, heimwee, de wil om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten maar zich door buitenstaanders tegen laten houden.

Werking
Deze combinatie is geschikt voor wie bang is anderen te verliezen, lief en behulpzaam is, daarbij altijd aan het welzijn van anderen denkt en eigen behoeften op de tweede plaats zet. Dit lijken weliswaar prachtige eigenschappen, maar als blijkt
dat de mensen voor wie je altijd klaarstaat jouw goedbedoelde adviezen afwijzen of in de wind slaan, word je heel verdrietig. En soms ook heel boos, maar dat laat je niet graag blijken. Je hebt er moeite mee als je kinderen het huis uit gaan, het zogenoemde legenestsyndroom. Zelfs als ze nog thuis wonen en met een vriend of vriendin op vakantie gaan, vind je dat al moeilijk. Het verdriet neemt de overhand en dat ventileer je graag naar je omgeving. Het kan zelfs zulke vormen aannemen dat het leven voor jou geen zin meer heeft, althans, dat wil je een ander graag doen geloven. Maar het gaat er eigenlijk om dat je het niet met de situatie eens bent en dat op een indirecte manier wilt laten blijken. Ook lijkt het of je door deze situatie allerlei lichamelijke klachten krijgt, waarmee je omgeving dan weer rekening moet houden... vind je.


De oorzaak van deze gemoedstoestand is in feite een diepe angst om alleen gelaten te worden en dat er niemand zal zijn op wie je kunt terugvallen. Om die ander aan je te binden ontwikkel je een gedrag waarbij je voortdurend de zorg voor die persoon op je neemt. Het lijkt of jouw leven alleen nog maar draait om het geluk en de gezondheid van je familie, vrienden en kennissen. Je gedraagt je tegenover iedereen overmatig bezorgd en je roept dat je van alles ‘aanvoelt’. Omdat de angst voor anderen zo de overhand kan nemen, kan het zijn dat je je terugtrekt in het verleden om eraan te ontsnappen. Je gaat het verleden idealiseren en verzucht hoe mooi alles vroeger toch was: ‘die goeie, ouwe tijd’. Wat was het heerlijk toen de kinderen nog klein waren. Kortom, een overdreven gevoel van nostalgie. Daarnaast kan dit verlangen ook gepaard gaan met spijt hebben over de dingen die je vroeger niet hebt gedaan. Je roept dat als je de kans zou krijgen om iets over te doen, je die met beide handen zou aangrijpen. Het besef dat je bepaalde zaken moet veranderen in je leven dringt uiteindelijk wel door, zoals het eindelijk loslaten en anderen hun eigen weg laten gaan. Ook moet je er vertrouwen in hebben dat degenen van wie je houdt ook zelf verantwoordelijkheid voor hun leven kunnen dragen. Hoe je dit moet bewerkstelligen bij jezelf, dat weet je niet goed. Ook jij bent een type dat gevoelig is voor invloeden van buitenaf, zowel emotioneel als lichamelijk. Deze remedie brengt de longmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Combinatie 8
Combinatie van Duizendknoop, Koningin van de kusten, 3-Eenheid, Turkoois, Vlinderstruik, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem, Houttuynia Cordata.

Hoofdprobleem
Verborgen zorgen, overenthousiast, diepe vertwijfeling, de wil om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten maar zich door buitenstaanders tegen laten houden.

Werking
Deze combinatie is geschikt voor wie alles doet om de lieve vrede maar te bewaren. Je wilt graag dat iedereen om je heen in harmonie met elkaar leeft. Daar komt nog bij dat je uitermate gevoelig bent en ruzie absoluut niet kunt verdragen. Om die
reden ga je conflicten het liefst uit de weg. De buitenwereld merkt echter niets van die innerlijke processen die zich in jou afspelen, maar ziet je vooral als een blij, opgeruimd en zorgeloos mens, zelfs al heb je veel problemen. Tot die buitenwereld behoren ook je partner, ouders of kinderen. Op het moment dat je gekweld wordt door zorgen, angsten of bange vermoedens is het vaak moeilijk voor je om naar bed te gaan. Je blijft liever televisiekijken of achter je computer zitten om maar niet geconfronteerd te worden met je eigen innerlijke disharmonie. Die disharmonie laat zich echter toch niet wegdrukken, met als mogelijk gevolg dat je afleiding gaat
zoeken in drank, drugs of medicijnen. Niet zelden speelt dit type de lolbroek in de kroeg. Het blijft oppervlakkig, want je bent niet goed in staat om diepe contacten aan te gaan. Zodra iemand te dicht bij je in de buurt komt en een blik achter je masker dreigt te werpen, laat je het afweten. Omdat met deze disharmonie niet makkelijk te leven is, ga je proberen een andere invulling aan je leven te geven en tegelijkertijd de wereld te veranderen. Je wordt als het ware een missionaris voor wie het verlangen om de ander te bekeren heel dwingend kan zijn. Maar je gedrag komt niet voort uit een zuivere intentie, het is compensatiegedrag. Je benut de gelegenheid evenmin om te kijken naar je eigen innerlijk. En als je dan niet bereikt wat je voor ogen hebt, stort je als het ware in. Je hebt het gevoel door God en iedereen verlaten te zijn. Je
bent vertwijfeld en ziet geen uitweg meer. Dit type heeft de neiging tot overgewicht, vooral rond de taille. Je hebt alle diëten al geprobeerd, maar zodra je stopt, vliegen de kilo’s er weer aan. De vollemaan maakt je onrustig en belemmert je om in slaap te
komen. En als de slaap zich uiteindelijk toch aandient, kun je soms knarsetanden en niet weten waar dat vandaan komt. Ook overdag zijn de spanningen zichtbaar in je gezicht: spiertrekkingen of tics komen niet zelden voor. Je bent erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, zowel emotioneel als lichamelijk. Diep vanbinnen weet je dat je anders in het leven moet gaan staan, maar hoe is je niet duidelijk. Deze remedie brengt de dunne-darmmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Ik besef me ten volle dat het dit keer een enorme uitgebreide blog is geworden.

Ik hoop oprecht dat dit jullie een stukje verder zal helpen.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Gebruik van Bloesem Remedies

Het belangrijkste bij bloesem remedies is de innamefrequentie. Bloesem remedies kunnen het beste zo vaak mogelijk op een dag worden ingenomen met als gouden richtlijn; 4 tot 6 x per dag, met 4 druppels per keer vanuit het doseerflesje. Om bloesem remedies en een gebruikersflesje volgen hier de eenvoudige stappen; neem een schoon en ongebruikt pipetflesje van 30ml. Eerst wordt het pipetflesje gevuld met bronwater. Hierna voeg je één theelepel cognac toe als conserveringsmiddel, daarna voeg je de bloesem remedies toe.

Neem het stockflesje of stockflesjes van de gekozen bloesem remedies en doe van elk 3 druppels in het 30ml. pipetflesje. Een tweede gouden richtlijn is; 1 druppel uit het stock flesje / stock bottle op 10ml. bronwater. Voor gebruik hoeft het flesje niet geschud te worden omdat het slechts de trillingen van de planten bevat en geen daadwerkelijke stoffelijke inhoud heeft.

Vervolgens neemt men 4 druppels uit het gebruikersflesje en druppel deze onder de tong. Indien je het pipetje met de tong aanraakt, kan er schimmel ontstaan in het flesje. Herhaal de inname van de bloesem remedies minimaal 4 tot 6 keer per dag.

Bloesem remedies zijn geen vervanging voor medicatie en vervangen geen artsen of medisch specialisten. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.