Madeleine Meuwessen
ALS JE HET LEVEN SNAPT, BEGRIJP JE DE WERELD NIET.

Duizendknoop

Lieve mensen,

Deze blog gaat het verhaal vertellen over de remedie Duizendknoop.
Het zal een heel intiem verhaal worden maar voor mij moet dit geschreven worden.
Het is ook erg lang geworden maar ik kon het niet korter schrijven.
Ook heb ik deze blog in “Madeleine-taal” geschreven en misschien journalistiek niet juist maar het is mijn verhaal.

Altijd schrijf ik over wat een remedie doet. Nu doe ik dit aan de hand van mijn eigen ervaring en vind ik dat het tijd wordt om dit verhaal aan de buitenwereld prijs te geven.
Ja, het is lang geworden maar hoop dat het degene, die erdoor geraakt wordt, een stukje verder zal helpen.
In ieder geval heeft het mij weer een stukje op mijn levensweg geholpen, ik ben tenslotte pas 75 jaar  🙂
Het overlijden van mijn geliefde Robbie, die er zelf voor gekozen heeft zijn leven op aarde te beëindigen, heeft mij een onvoorstelbare schok en trauma bezorgd.
De worsteling om het leven weer “op te pakken” was een heftig proces en mede door de onvoorwaardelijke steun van mijn geliefde zoon en vrienden (hoe dankbaar kan je zijn) en de remedies kon ik het leven weer “aan”.
Maar toch, toch bleef er steeds iets hangen waar ik de vinger niet op kon leggen.
Hierdoor besloot ik eindelijk de remedie Duizendknoop zelf in te gaan nemen. En altijd waarschuw ik de mensen, die bij mij in de praktijk komen voor de werking van deze remedie. Ik kan nooit weten welke zielenroerselen er onbewust bij mensen spelen en daarom duurt het vaak erg lang, en in overleg met de patiënt/cliënt, of deze remedie wel of niet ingezet moet worden.

Hierover heb ik ook met Pierre Capel van gedachten gewisseld en met name over de werking van Gaba boterzuur.

Wat is GABA precies?
Gaba is een afkorting voor Gamma-aminoboterzuur. We vinden deze stof van nature terug in onze hersenen. Gaba is essentieel voor de regeling van heel wat verschillende activiteiten binnen onze hersenen. Waarvan één van de voornaamste functies, het functioneren als neurotransmitter is. Mensen met te weinig GABA kunnen lijden aan angststoornissen.
Hierover valt op internet natuurlijk nog veel meer te lezen.

Ik heb altijd gezegd dat Gaba boterzuur als een “dekseltje” fungeert, dat ervoor zorgt dat hele traumatische gebeurtenissen niet aan de oppervlakte komen en dat je je leven kan leiden (niet altijd natuurlijk) zonder geconfronteerd te worden met heftige situaties, die er misschien gebeurd zijn. Dat Gaba zo’n beetje fungeert als pleister.
“Jouw” proces in te gaan door middel van remedies is in mijn ogen de diepste vorm van psychotherapie. Voor mij betekent dat, en dat roep ik al 40 jaar, dat remedies een werking hebben op de neurale netwerken. Hoe graag zou ik onderzoek willen hebben hiernaar. Ik ben bij universiteiten geweest, de mogelijkheid onderzocht of er op de één of andere manier onderzoek hiernaar zou kunnen worden gedaan. Ieder “double blind onderzoek” durf ik aan. Maar nee, tot op heden steeds nul op het rekest. Hier is niets aan te verdienen. Hier is geen patent op te krijgen.
Wat de remedie Duizendknoop doet is dat dekseltje van de put halen en kan je geconfronteerd worden met emoties  waarvan je misschien niet eens het bestaan wist en die je diep hebt weggestopt.
Na drie weken Duizendknoop te hebben ingenomen kwamen de nachtmerries en wel zo erg dat ik besloot de remedie niet meer in te nemen omdat ik mij zo “door God en de hele wereld” verlaten voelde.
Ik heb dit gevoel “geblust” met 3-Eenheid en toen ging het weer wat beter.

Maar daarmee was ik er niet.
Sinds Rob was overleden werd mijn stem steeds slechter en trok ik mij, ondanks alle liefde die ik kreeg van mijn geliefde zoon en mijn geliefde vrienden, meer terug.
En “toevallig”, omdat ik ziek werd (keelontsteking), keek in naar de serie Unorthodox. En ook daarin herkende ik de eenzaamheid, die de hoofdpersoon ondervond.

De inzichten begonnen nu zo langzamerhand te komen.
In mijn boek heb ik al beschreven dat mijn moeder de enige overlevende (van de familie) was van de 2e Wereldoorlog.
Zij had een grote familie. Haar moeder, mijn oma, had zeven zusters, getrouwd, allemaal kinderen en het was, ondanks de armoede toen, een grote familie die altijd “korte of lange” thee met elkaar dronken.
Haar vader, mijn opa, had drie broers, ook getrouwd en kinderen. Mijn moeder had twee broers en een zusje. En niemand kwam terug.
Mijn ouders hebben vanaf 1943 ondergedoken gezeten. Mijn zusje werd in dat jaar geboren. Met z’n drieën hebben zij de oorlog overleefd. Na de oorlog was hun huis weg, daar woonden andere mensen.
Joodse mensen, die “terug kwamen” van de concentratiekampen of van de onderduik werden in Nederland nu niet bepaald met open armen ontvangen en het Rode Kruis heeft niets maar dan ook niets gedaan om deze mensen te helpen terwijl in andere landen het Rode Kruis wel voor de mensen zorgden, die terugkwamen uit de kampen.

Mijn vader vond een woning op het Stadionplein in Amsterdam waar ze konden wonen, gelukkig.
Door de ontberingen, vooral in de hongerwinter, is mijn vader na de oorlog ziek geworden en kreeg difterie. Het herstel duurde twee jaar. Mijn moeder was direct na de oorlog zwanger van mij. Toen zij ging bevallen woog ze 101 pond. Ik kwam op de wereld met een ernstige vorm van rachitis en na 9 maanden kreeg ik kinkhoest. Het is nauwelijks voor te stellen dat mijn moeder een ernstige zieke man, een zieke baby en klein kind van drie jaar moest verzorgen in een huis waar amper meubelen waren en nauwelijks geld om te eten. Er was geen tijd stil te staan bij haar verdriet, “om te gaan” met het grote verlies van haar familie. Geestelijke steun was er al helemaal niet.
Zij kregen toen financiële “steun”, een klein bedrag per maand of week (dat weet ik niet) waar ze nauwelijks van rond konden komen en werd er regelmatig door de ambtenaren, toen, gecontroleerd of ze maar geen roomboter in de kast hadden staan want dat was verspilling. (Dit volgens mijn moeder).

Ik was misschien een jaar of vier/vijf/zes. Er kwamen vriendinnen bij mijn moeder en ik vond dat vreemde mensen. Ik vond ze overdreven, ik voelde me er niet fijn bij. Mijn moeder vertelde mij later dat zij verschrikkelijke dingen hadden meegemaakt, veel erger dan dat zij had meegemaakt. Hun pijn was veel erger dan haar pijn van het missen van haar familie, de trauma’s die zij hadden meegemaakt waren nog veel erger dan haar trauma’s want zij hadden in een concentratiekamp gezeten. De vriendinnen van mijn moeder waren allemaal overlevenden van het “experimentenblok ”en wat met hen gebeurd was (wat ik later hoorde) is te gruwelijk om hier te beschrijven.
Mijn moeder vertelde nooit precies wat haar en haar familie overkomen was maar ik voelde dat door alles heen.

Mijn verjaardag op 29 maart was altijd omgeven met “iets” wat ik geen woorden kon geven. Later bleek dat mijn moeders broertje en haar vader ook op 29 maart jarig waren. En ja, die datum was de “aanloop” naar 4 en 5 mei.
Ondanks dit alles heb ik een veilige en liefdevolle jeugd gehad. Mijn moeder werkte in theater Carré in de koffiekamer ’s avonds en daardoor bracht mijn vader me altijd naar bed. Iedere avond een verhaaltje over konijntjes en, in die tijd hadden we alleen dekens, stopte hij mijn dekens zo strak onder het matras dat deze een beetje hol ging staan en mijn bed voelde als een veilig bootje

Ik had natuurlijk geen neefjes en als mijn vader mijn zusje en mij onder de douche stopte, hield hij altijd zijn onderbroek aan. Hij was erg preuts en vond dat dat zo hoorde. Maar ik was wel nieuwsgierig. Op een gegeven moment zag ik bij het spelen op straat dat een jongetje tegen een boom plaste. Nou, mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik had natuurlijk nog nooit een piemel gezien. Dat vond ik zo spannend. En ik ging hetzelfde doen als dat jongetje en probeerde tegen een boom te plassen. Een vrouw in de straat zag dat, rende naar buiten en naar mij toe en schreeuwde dat het verschrikkelijk was wat ik deed en ze zou direct naar mijn moeder gaan om dit te vertellen. Ik schrok me wezenloos, rende naar huis, ging naar binnen en ja hoor, daar kwam die vrouw op hoge poten aan de deur en zei tegen mijn moeder dat ik iets verschrikkelijks gedaan had. Nadat zij het vertelde schoot mijn moeder in een onbedaarlijke lachbui, riep mij vanuit mijn kamertje en zei: Oh schat, dat maakt helemaal niets uit. Dat is heel normaal en zij nam mij in haar armen en die mevrouw zeilde, diep beledigd, weg.
Ja, wat heb ik mij altijd veilig gevoeld. In mijn verdere jeugd heb ik mij altijd, bij wat dan ook, beschermd en veilig gevoeld.
Ik had wel, toen ik wat ouder was, heel vaak dezelfde droom. Mijn ouders, zusje en ik gingen naar een open plek in het bos. Daar was een luik midden in het grasveld. Dat luik kon je omhoog tillen en via een trap kon je naar beneden, het luik dichtdoen en zo waren we allemaal veilig.
Tot dusver een kleine blik uit mijn jeugd. En zou je zeggen dat er niets ernstigst is gebeurd en ik in een liefdevolle omgeving opgegroeid ben.

Nou, nadat er allemaal nachtmerries kwamen bij het innemen van Duizendknoop, en ik weet echt niet meer wat voor nachtmerries, en ik me hierdoor zo eenzaam voelde, kwam het inzicht waarom ik de pijn of verdriet van iedereen waar ik van hield en hou, altijd op de eerste plaats zette. Ook in mijn praktijk. Mijn patiënten/cliënten hun verdriet, trauma’s, angsten, onzekerheden noem maar op, vond ik altijd erger dan mijn …………??????
Heb ik dat al in de buik van mijn mama “meegenomen”? Zij, zwanger van mij, altijd op het Centraal Station om te kijken en na te vragen of er nog mensen uit de kampen terug waren gekomen. Is dat de oorzaak dat ik deze emoties “meegekregen” heb?
Wat Duizendknoop mij “gegeven” heeft is dat ik mij nu “op de eerste plaats” moet/mag zetten. Dat ook ik belangrijk ben. Dat is niet de remedie Duizendblad of Vuurdoorn geweest (wat ik wel eens gedacht heb maar ik voelde mij niet schuldig en ja, ik kan mezelf goed afschermen en kan nee zeggen).
En het deel dat het van anderen altijd veel erger is dan wat mij overkomt heb ik “teruggegeven” aan mijn moeder.

De laatste remedie, die ik gemaakt heb, samen met Robbie (hoe is het mogelijk) is de remedie Indische Amandel en ik kreeg maar door “I am”. Nu begin ik te begrijpen wat deze remedie inhoudt.

Ja, IK MAG ZIJN!

Misschien ga ik mijn verhaal nog eens in een boek beschrijven. Dat weet ik nog niet. Maar ook telkens wordt het duidelijker waarom ik remedies moest maken.
Mochten er mensen zijn, die zich herkennen, ieder op zijn manier, in mijn verhaal, dan zal ik 10 of 20 remedies verdelen onder degenen, die mijn blog gelikt en gedeeld hebben. Maar niet Duizendknoop, oh nee. Nee, het kan zijn naar aanleiding van jouw verhaal, dat ik je 3-Eenheid of Kerspruim stuur maar dat kunnen we samen bekijken.
Je kunt mijn blog over 3-Eenheid lezen. Deze heb ik geschreven op 7 en 12 augustus 2016. En een blog over Kerspruim is geschreven op 6 en 12 maart 2016.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

 

 

Het is een oorverdovende stilte geweest de laatste maanden. De laatste blog die ik geschreven heb dateert van 23 maart 2020. Daarin beschreef ik al wat angst met mensen doet.
Op de één of andere manier kwam ik er niet toe om een nieuwe blog te schrijven en het antwoord hierop is me de afgelopen maanden duidelijk geworden.

Mede door het boek van Hans Moolenburg sr. "U kunt veel meer dan u denkt". In dit boek beschrijft hij o.a. de Bach remedies.
Ik zal een aantal van zijn citaten hier weergeven (met toestemming van de uitgeverij Lemniscaat ISBN 978 90 477 0606 9) waarvoor mijn dank!
Zoals: "Van meet af aan waren de bloesemessences van Bach een doorslaggevend succes, maar ze eisten een zware tol van Bach: omdat hij alle mentale en lichamelijke lijden mee moest maken, was hij na zeven jaar opgebrand en stierf. Maar zijn methode stierf niet met hem en de Bach bloesemtherapie heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw zelfs een ware renaissance meegemaakt."

Eindelijk "durfde" ik in te zien hoeveel kracht het me gekost heeft om een hele nieuwe serie remedies te maken. De laatste twintig jaar ben ik maar doorgegaan. Het "moest", het kon niet anders. Na het maken van de laatste remedie Sneeuwklokje wist ik dat voor de eerste aankomende jaren  geen nieuwe remedies bijkomen. Later, heel veel later, zal er nog wel één komen, nu niet. En ja, zonder me dat ooit bewust te zijn geweest in het begin, heb ik alle emoties door moeten maken.
Nu lijkt het wel of ik herstellende ben en dat doet me enorm goed.

Nog een citaat:
"Na deze Bachbloesemuitleg (hij schrijft daar nog iets meer over) moet me wel van het hart hoeveel ingewikkelde diagnose en therapie zijn geworden in vergelijking met Bachs tijd, toen de grote vervuiling nog niet was begonnen en onze immuunsystemen voornamelijk bezig waren iets te doen dat ze al duizenden jaren hadden gedaan: infecties afweren. Het is opvallend hoeveel ingewikkelder de therapie geworden is vergeleken met zo'n veertig jaar geleden. Destijds leken de meeste gevallen op de eerste vijf praktijkverhalen uit dit hoofdstuk (daarom is het boek ook een aanrader) en kostte de therapie een paar maanden. Nu echter ben ik al blij als de therapie na een jaar kan worden afgerond, want, zoals gezegd, de immuunsystemen van onze kinderen hebben zware slagen te verduren en doen er langer over om op orde te komen".

Kinderen staan bekend om hun enorme leervermogen. Zeker jonge kinderen zijn in vergelijking met volwassenen over het algemeen een ster in nieuwe dingen leren en onthouden. Maar hoe kan dit eigenlijk en waarom leert het ene kind een stuk makkelijker dan het andere?

Alles heeft te maken met fundamentele verschillen tussen het jonge en volwassen brein. In de eerste jaren na de geboorte groeit het kinderbrein in razend tempo. Eerst ontwikkelen de primaire functies zoals de zintuiglijke waarneming en hechting, daarna volgen aspecten zoals denk- en taalontwikkeling.

Maar terug naar het Corona-tijdperk.

Ik kan me zo voorstellen dat er emoties ontstaan, die je eerder niet gehad of gekend heb.

Hieronder wil ik een uitleg geven waarom en hoe deze ontstaan. Welke relatie al deze negatieve gevoelens met elkaar hebben. En dat het niet raar is nu emoties bij jezelf waar te nemen waar je eerder geen last van hebt gehad.

In mijn vorige blog had ik al beschreven wat deze periode doet met mensen.
Ik ga hier niet, zoals overal geschreven wordt, weer aanhalen over de angst, de depressie, de stress en noem maar op.
Je kunt geen krant of blad openslaan en ja hoor....Corona.
Het nieuws...ja hoor Corona.
De voor-en tegens over de vaccinatie.
De voor-en tegens over het kabinet.
Engeland.....nieuwe mutatie van het virus.

Ik ben gaan denken wat ik hiermee aan zou kunnen.
Hierdoor heb ik verleden week een combinatie gemaakt van Chakra I, Chakra IV en Chakra VII. Deze combinatie heb ik van de moedertinctuur van alle remedies gemaakt en deze, net zoals ik de combinatie Bescherming heb gemaakt, in een heel klein flesje heb gedaan om bij je te dragen.

Ik heb deze combinaties al aan meerdere mensen gegeven en wil ook weer 10 versturen aan degene, die hierin geïnteresseerd zijn.

Waar ik het in deze blog over wil hebben is uit te leggen waarom angst, depressie, hartklachten eenzaamheid en noem maar op op de loer ligt.
Vaker heb ik al geschreven dat Br. Bach begonnen is met remedies te maken.
Degene, die zijn werk heeft uitgebreid, is mijn lieve collega Dietmar Krämer.

Hierdoor krijg je inzicht hoe ons lichaam werkt en wat emoties doen in ons systeem. Door negatieve emoties kunnen de meridianen verstoringen krijgen (lees Het Emotionele DNA van Prof. Dr. Pierre Capel ISBN 978-94-026-0207-4) en de bijbehorende organen, zoals angst de nieren kunnen beschadigen.

Deze angst waarbij ook depressie "hoort", hypochondrie, innerlijke woede en lusteloosheid, zie je ontstaan bij  verstoorde  de Nier-en Maag-meridianen.

Chakra I is de combinatie van remedies waarover ik al geschreven heb in de blog van 23 maart j.l.
Hieronder nog cursief weeggeven

Combinatie 1
Combinatie van Kruidje-roer-mij-niet, Maskerbloem, Aster, Immortelle, Komkommerkruid, Komkommerkruid 2, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Concrete angst, angst voor ziekten, gevoel van depressie van onbekende oorzaak, overbelasting.

Werking
De concrete angst heeft betrekking op alledaagse dingen, zoals onweer, dieren, de tandarts, ongelukken, water, het ziekenhuis, injecties, vliegen, agressie van anderen, pijn, de wereld, autorijden, de dood (met het lijden dat daarmee gepaard kan gaan) en de werkgever. Maar ook hoogte- en dieptevrees en claustrofobie behoren ertoe. Je zoekt veiligheid als compensatie, maar die vertaal je op onbewust niveau als een gevoel van eenzaamheid, waardoor je op zoek gaat naar publiek waaraan je je gevoelens kenbaar kunt maken. Luisteren naar anderen is niet je sterkste punt: je hebt de neiging om het gesprek bij de eerste de beste gelegenheid die zich voordoet over te nemen om het over je eigen problemen te hebben. En als het even kan wil je daarbij graag een troostende arm om je schouders. Het volgende probleem dat ontstaat is dat je je neerslachtig gaat voelen of een onverklaarbare melancholie ervaart. Vervolgens vraag je je af waar die somberheid toch vandaan komt. Je hebt immers alles wat je hart begeert en er is helemaal geen redden voor een depressie. Je kunt zelfs van mening zijn dat anderen te veel van je eisen. Misschien is dat terecht, maar niet per definitie. De somberheid komt vooral doordat je zelfs enorm tegen de kleinste dingen opziet. Daarbij vraag je je af of je ze wel aankunt. Bij een examen loop je het risico op een totale black-out. Je voelt je niet opgewassen tegen het feit dat de maatschappij tegenwoordig steeds meer eisen stelt en dat versterkt je angst. De mensen op wie combinatie 1 van toepassing is, zijn heel gevoelig. Denk aan mensen die snel last hebben van harde geluiden, onvriendelijke opmerkingen van anderen, extreme kou of andere sterke prikkels. Deze remedie brengt de niermeridiaan uiteindelijk terug in balans.


Combinatie 2
Combinatie van Papaver, Waterlelie, Genadekruid, Bali, Komkommerkruid, Komkommerkruid 2, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Depressie door bekende oorzaak, gebrek aan vertrouwen, angst voor financiële problemen, wrok, verbittering, boosheid die onder de oppervlakte blijft smeulen, boosheid op de mensheid, geen energie meer hebben, innerlijk de strijd hebben
opgegeven, nergens zin meer in hebben, gevoel van overbelasting.

Werking
Als je een piekeraar bent, je vaak zorgen maakt en de neiging hebt om je snel aan het negatieve vast te klampen, is dit voor jou de juiste combinatie. Dat geldt ook als je voortdurend vreest dat je het hoofd financieel niet boven water kunt houden. Je
glas is doorgaans eerder halfleeg dan halfvol. En je motto is: eerst zien, dan geloven.
Je ervaart depressieve gevoelens die naar jouw idee ontstaan
door situaties van buitenaf. Als je moeilijkheden verwacht, is dat op zich al een negatieve instelling. Je hebt de neiging gebeurtenissen te ‘herkauwen’ en bent sterk
gericht op zingeving. Deze eigenschappen maken het leven best zwaar, zeker als je geregeld in de slachtofferrol kruipt, en dat doe je! Dan stel je jezelf voortdurend de vraag: ‘Waarom moet mij dit nu overkomen?’ Boosheid, verbittering en rancune
kunnen het gevolg zijn. Niet dat je snel ontsteekt in woede, maar je maakt wel regelmatig stekelige opmerkingen. De oorzaak onder dit patroon is vaak te weinig of geen zelfvertrouwen. En omdat het leven je ‘zwaar op de maag’ ligt, ben je een kandidaat voor maagklachten. Deze remedie brengt de maagmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Aangezien  Chakra I weer verbonden is met Chakra IV waarin het gevoel zit "overgeleverd te zijn", in een situatie terecht gekomen te zijn waar je niet uit kan komen (zie je natuurlijk ook in oorlogssituaties), waarin je zelf geen "beschikkingsbevoegheid" ( ik weet niet of het een bestaand woord is maar zo ervaar ik het) hebt over je eigen leven, kunnen  slaapstoornissen, malende gedachten een enorme moeheid, verdriet ontstaan.
Tevens kunnen er hart en/of blaasklachten ontstaan.

Ook het gevoel dat alles van wat er op je afkomt jouw energie weghaalt.
Chakra IV is een samenvoeging van de remedies, die staan voor Combinatie 7 en 3.
Hieronder cursief gedrukt weergegeven.

Combinatie 7

Combinatie van Koningin van de kusten, Houttuynia Cordata, Vuurdoorn, Koraalcactus, Bescherming, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Niet tegen onrecht kunnen, overenthousiast zijn, malende gedachten hebben en hierdoor niet in slaap kunnen komen, verdriet.

Werking
Een combinatie voor als je heel enthousiast bent, sterke idealen hebt en anderen graag van het belang daarvan wilt overtuigen. Als die niet meegaan in jouw ideeën, raak je teleurgesteld. En als je je idealen niet bereikt, wordt de teleurstelling hierover
steeds groter en moeilijker te verwerken. Zozeer zelfs dat je heel boos of depressief kunt worden. Het probleem is dat je absoluut niet tegen onrecht kunt en vecht als een leeuw om de wereld te verbeteren. Daarbij heb je hoge verwachtingen van jezelf. Je kunt zo fanatiek worden dat je als anderen je plannen tegenwerken zelfs innerlijk verkrampt raakt. Toch blijf je maar discussiëren om anderen over te halen jouw idealen te delen en wat je ziet als onrecht te bestrijden. Want dat onrecht is voor jou maar moeilijk te bevatten, brengt schokken bij je teweeg en kan daardoor te veel voor je zijn. Ook veroorzaakt het intens verdriet. Vervolgens ben je niet meer in staat je gedachten stop te zetten en blijft het maar malen in jouw hoofd. Daar voer je
voortdurend gesprekken met jezelf die zich blijven herhalen. Je blijft maar malen en malen. In slaap komen wordt een zware opgave, want ’s avonds lijkt dit proces versterkt. Uren blijf je wakker liggen en de volgende ochtend sta je doodmoe op.
Deze remedie brengt de hartmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Combinatie 3
Combinatie van Duizendblad, Fluitenkruid, Koraalcactus, Vergeving, Vuurdoorn,
Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Geen ‘nee’ kunnen zeggen, geen grenzen kunnen stellen, te lief zijn, boosheid, schuldgevoel, verdriet.

Werking
Als je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen, vaak te beminnelijk, lief en meegaand bent, dan is dit de combinatie voor jou. Als je heel meegaand bent, komt het vaak voor dat je in het bijzijn van anderen energieverlies hebt. Je merkt dan dat je heel moe
wordt. De oorzaak daarvan is dat je jezelf niet genoeg kunt afgrenzen. Daarbij heb je het gevoel dat anderen snel een beroep op je doen en dat je zelf altijd op de tweede plaats komt. Omwille van de lieve vrede geef je maar toe en kom je niet voor jezelf op. De achterliggende reden is angst om de liefde van anderen te verliezen.
Doordat dit patroon is ontstaan, komt er een moment in je leven dat je heel erg boos wordt. Zelfs de kleinste obstakels kunnen al een woede-uitbarsting veroorzaken. Omdat anderen wel assertief zijn en goed voor zichzelf zorgen, kun je diep in je hart jaloers op hen worden. Dit gevoel kan soms uitgroeien tot afgunst, al zou je dat niet graag toegeven. Er ontstaat op die manier een negatieve spiraal, omdat juist deze gevoelens schuldgevoel oproepen. Je wordt bang om de mensen van wie je houdt te verliezen. Een kenmerk is de neiging om voortdurend ‘sorry’ en ‘het spijt me’ te zeggen, ook als daar geen reden toe is. Complimenten kun je moeilijk aanvaarden en wimpel je meestal af. Want wat je hebt gepresteerd vind je heel gewoon. In je hart denk je zelfs dat je het nog veel beter had kunnen doen. Als er iets misgaat, zoek je de schuld vooral bij jezelf en als een ander jou een verwijt maakt, ben je daar zeer gevoelig voor (uit schuldgevoel). Ook kun je jezelf van alles en nog wat verwijten, bijvoorbeeld dat je je kinderen of partner niet genoeg liefde hebt gegeven. Een slecht geweten komt regelmatig voor. Hierdoor ontstaat verdriet en bij elke nieuwe schok, hoe klein ook, voel je de ontstane psychische wond steeds groter worden. Elke teleurstelling die je daarna meemaakt, wordt moeilijker te verwerken. Evenals schokkende nieuwsberichten, of je die nu hoort van anderen in je omgeving of dat die via de televisie naar je toe komen. Al snel volgt een gevoel van verdriet. Deze remedie brengt de blaasmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Daarbij komt ook Chakra VII om de hoek kijken.
Chakra VII heeft te maken met de Long en Dunne-darmmeridiaan.
Hierin zit o.a. het verlangen naar "zoals het was voor Corona". Als we allemaal gevaccineerd zijn....kunnen we weer terug naar "normaal".
De long-meridiaan is o.a. verantwoordelijk voor de ritmische ordening van het leven, dus de ritmes van dag en nacht. Hierin zit in deze Corona-periode ook een verstoring omdat het leven nu niet "gewoon" is. Wat weer kan lijden in een verstoring van het stuurhormoon Melatonine. Hierdoor kunnen er ook weer depressies, slapeloosheid en en extreme vermoeidheid ontstaan.

Chakra VII is een samenvoeging van de remedies, die staan voor Combinatie`12 en 8.
Hieronder weer cursief gedrukt

Combinatie 12
Combinatie van Gele Meibloem, Moederkruid, Turkoois, 3-Eenheid, Dagkoekoeksbloem, Kruidje-roer-mij-niet, Star of Bethlehem.

Hoofdprobleem
Niet los kunnen laten, angst voor degene van wie je houdt, graag controle willen houden, het verleden verheerlijken, heimwee, de wil om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten maar zich door buitenstaanders tegen laten houden.

Werking
Deze combinatie is geschikt voor wie bang is anderen te verliezen, lief en behulpzaam is, daarbij altijd aan het welzijn van anderen denkt en eigen behoeften op de tweede plaats zet. Dit lijken weliswaar prachtige eigenschappen, maar als blijkt
dat de mensen voor wie je altijd klaarstaat jouw goedbedoelde adviezen afwijzen of in de wind slaan, word je heel verdrietig. En soms ook heel boos, maar dat laat je niet graag blijken. Je hebt er moeite mee als je kinderen het huis uit gaan, het zogenoemde legenestsyndroom. Zelfs als ze nog thuis wonen en met een vriend of vriendin op vakantie gaan, vind je dat al moeilijk. Het verdriet neemt de overhand en dat ventileer je graag naar je omgeving. Het kan zelfs zulke vormen aannemen dat het leven voor jou geen zin meer heeft, althans, dat wil je een ander graag doen geloven. Maar het gaat er eigenlijk om dat je het niet met de situatie eens bent en dat op een indirecte manier wilt laten blijken. Ook lijkt het of je door deze situatie allerlei lichamelijke klachten krijgt, waarmee je omgeving dan weer rekening moet houden... vind je.


De oorzaak van deze gemoedstoestand is in feite een diepe angst om alleen gelaten te worden en dat er niemand zal zijn op wie je kunt terugvallen. Om die ander aan je te binden ontwikkel je een gedrag waarbij je voortdurend de zorg voor die persoon op je neemt. Het lijkt of jouw leven alleen nog maar draait om het geluk en de gezondheid van je familie, vrienden en kennissen. Je gedraagt je tegenover iedereen overmatig bezorgd en je roept dat je van alles ‘aanvoelt’. Omdat de angst voor anderen zo de overhand kan nemen, kan het zijn dat je je terugtrekt in het verleden om eraan te ontsnappen. Je gaat het verleden idealiseren en verzucht hoe mooi alles vroeger toch was: ‘die goeie, ouwe tijd’. Wat was het heerlijk toen de kinderen nog klein waren. Kortom, een overdreven gevoel van nostalgie. Daarnaast kan dit verlangen ook gepaard gaan met spijt hebben over de dingen die je vroeger niet hebt gedaan. Je roept dat als je de kans zou krijgen om iets over te doen, je die met beide handen zou aangrijpen. Het besef dat je bepaalde zaken moet veranderen in je leven dringt uiteindelijk wel door, zoals het eindelijk loslaten en anderen hun eigen weg laten gaan. Ook moet je er vertrouwen in hebben dat degenen van wie je houdt ook zelf verantwoordelijkheid voor hun leven kunnen dragen. Hoe je dit moet bewerkstelligen bij jezelf, dat weet je niet goed. Ook jij bent een type dat gevoelig is voor invloeden van buitenaf, zowel emotioneel als lichamelijk. Deze remedie brengt de longmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Combinatie 8
Combinatie van Duizendknoop, Koningin van de kusten, 3-Eenheid, Turkoois, Vlinderstruik, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem, Houttuynia Cordata.

Hoofdprobleem
Verborgen zorgen, overenthousiast, diepe vertwijfeling, de wil om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten maar zich door buitenstaanders tegen laten houden.

Werking
Deze combinatie is geschikt voor wie alles doet om de lieve vrede maar te bewaren. Je wilt graag dat iedereen om je heen in harmonie met elkaar leeft. Daar komt nog bij dat je uitermate gevoelig bent en ruzie absoluut niet kunt verdragen. Om die
reden ga je conflicten het liefst uit de weg. De buitenwereld merkt echter niets van die innerlijke processen die zich in jou afspelen, maar ziet je vooral als een blij, opgeruimd en zorgeloos mens, zelfs al heb je veel problemen. Tot die buitenwereld behoren ook je partner, ouders of kinderen. Op het moment dat je gekweld wordt door zorgen, angsten of bange vermoedens is het vaak moeilijk voor je om naar bed te gaan. Je blijft liever televisiekijken of achter je computer zitten om maar niet geconfronteerd te worden met je eigen innerlijke disharmonie. Die disharmonie laat zich echter toch niet wegdrukken, met als mogelijk gevolg dat je afleiding gaat
zoeken in drank, drugs of medicijnen. Niet zelden speelt dit type de lolbroek in de kroeg. Het blijft oppervlakkig, want je bent niet goed in staat om diepe contacten aan te gaan. Zodra iemand te dicht bij je in de buurt komt en een blik achter je masker dreigt te werpen, laat je het afweten. Omdat met deze disharmonie niet makkelijk te leven is, ga je proberen een andere invulling aan je leven te geven en tegelijkertijd de wereld te veranderen. Je wordt als het ware een missionaris voor wie het verlangen om de ander te bekeren heel dwingend kan zijn. Maar je gedrag komt niet voort uit een zuivere intentie, het is compensatiegedrag. Je benut de gelegenheid evenmin om te kijken naar je eigen innerlijk. En als je dan niet bereikt wat je voor ogen hebt, stort je als het ware in. Je hebt het gevoel door God en iedereen verlaten te zijn. Je
bent vertwijfeld en ziet geen uitweg meer. Dit type heeft de neiging tot overgewicht, vooral rond de taille. Je hebt alle diëten al geprobeerd, maar zodra je stopt, vliegen de kilo’s er weer aan. De vollemaan maakt je onrustig en belemmert je om in slaap te
komen. En als de slaap zich uiteindelijk toch aandient, kun je soms knarsetanden en niet weten waar dat vandaan komt. Ook overdag zijn de spanningen zichtbaar in je gezicht: spiertrekkingen of tics komen niet zelden voor. Je bent erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, zowel emotioneel als lichamelijk. Diep vanbinnen weet je dat je anders in het leven moet gaan staan, maar hoe is je niet duidelijk. Deze remedie brengt de dunne-darmmeridiaan uiteindelijk terug in balans.

Ik besef me ten volle dat het dit keer een enorme uitgebreide blog is geworden.

Ik hoop oprecht dat dit jullie een stukje verder zal helpen.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

In deze crisistijd, die volledig beheerst wordt door het Corona-virus, hoor ik dat veel mensen het ervaren als een angstige tijd waar een endogene depressie zich kenbaar kan maken alsmede het gevoel van stress.

Vandaar mijn behoefte om Combinatie I, II en Chakra I in het kort uit te leggen zodat jullie deze moeilijke tijd beter aan kunnen.

In Combinatie I zijn de remedies Maskerbloem (tegen concrete angsten), Aster (bezorgdheid over jezelf), Immortelle (endogene depressie) en Komkommerkruid en Komkommerkruid I (tegen de stress, die deze situatie met zich meebrengt), Star of Bethlehem (tegen de schok en het verdriet dat veroorzaakt wordt), Dagkoekoeksbloem (zelfvertrouwen) en Kruidje roer me niet (als je erg gevoelig bent voor de situatie, die nu is ontstaan).

Vooral stress is nu een gevaarlijke trigger.

Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand. Dat is het geval omdat stress bijvoorbeeld tot meer angst en somberheid leidt – wat weer tot stress leidt.
Wanneer stress ontstaat maakt een gedeelte van het brein, de hypothalamus, stresshormonen aan. Normaal gesproken zorgt de hippocampus, een ander deel van het brein, ervoor dat deze hormonen worden afgeremd. Als het er echter teveel zijn – bij veel of langdurige stress – kan de hippocampus het niet meer aan, waardoor ook een ander deel in de hersenen aangetast wordt: de frontale lob. Dit gedeelte is weer verantwoordelijk voor het afremmen van de amygdala of amandelkern. Wordt de amygdala, het zogeheten ‘angstcentrum’, niet meer afgeremd, dan ontstaat er een ontketening van negatieve emoties. De aanmaak van stresshormonen begint weer van vooraf aan en zo blijft de stress circuleren in het hoofd en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken. Een verzwakt immuunsysteem betekent dat je vatbaarder bent om ziek te worden. Je immuunsysteem regelt namelijk dat virussen, bacteriën en andere ‘indringers’ onschadelijk worden gemaakt. Ook zorgt het ervoor dat er van alles hersteld en opgeruimd wordt in het lichaam en het brein. Is er veel stress? Dan gaat de weerstand omlaag en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat herstel- en opruimwerk minder goed wordt uitgevoerd in de hersenen. Vandaar dat de remedies Komkommerkuid en Komkommerkruid I van vitaal belang zijn. Deze remedies zijn uitgebreid beschreven in mijn blogs van 22 en 29 april 2016.

Combinatie II zorgt er voor dat je positiever naar de toekomst kijkt, zodat de eventuele "beren", die je nu op je pad ziet geen voedingsbodem meer hebben, "hoe komt dit alles ooit nog goed", en dat je energieniveau niet naar een dieptepunt toe gaat.
In deze combinatie zitten de remedies Papaver, Waterlelie, Genadekruid, Bali, Komkommerkruid, Komkommerkruid I en natuurlijk ook Star of Bethlehem.
Alle remedies heb ik al in voorgaande blogs beschreven en een uitgebreidere beschrijving vind je daar terug.

Juist nu, in deze tijd, is Chakra I zo belangrijk.

Chakra I is een combinatie van Combinatie I en II.

Het eerste chakra houdt verband met de wil tot overleven en de daaruit voortvloeiende fundamentele behoeften, die ons fysieke bestaan mogelijk maken en veiligstellen.
Hiertoe behoort natuurlijk eten, drinken, slapen en ook de voortplanting om de menselijke soort in stand te houden.
Ermee verbonden is het verlangen naar geborgenheid, veiligheid, de wens een huis, een gezin, kinderen te hebben.

Het chakra staat voor alles wat met houvast, stabiliteit, zekerheid, vertrouwen, vastberadenheid en volharding te maken heeft. Zowel op het fysieke als op het psychische vlak.
Op lichamelijk vlak betekent dat, dat ons gebit en onze botten hiertoe behoren.
Onze botten (wervelkolom en skelet) geven onze organen stabiliteit en houvast. Tevens bieden ze bescherming aan belangrijke organen zoals hart, longen en hersenen.

Op lichamelijk niveau is er een verband tussen de eerste chakra en de bijnieren. De bijnieren bestaan uit twee gedeeltes: merg en schors.
De bijnieren (bijniermerg) produceren de hormonen adrenaline en noradrenaline.
Bijnierschors produceert een hele reeks hormonen (een bekende hiervan is cortisone).

Adrenaline wordt in je lichaam aangemaakt als je lichaam denkt dat het in gevaar is. Dit gaat niet alleen over kwesties van leven en dood. Dit geldt ook voor situaties als je veel stress ervaart. Dit kan zijn bij situaties waar er erg veel "op je bordje" ligt, maar ook wanneer je erg boos bent, heel erg schrikt, als je bang bent, of als je heel hard aan het sporten bent.
Dit mechanisme is een overblijfsel uit de beginperiode van de mens en was van groot belang in extreme situaties waarin je moest: vluchten of vechten. Dat je in een fractie van een seconde kunnen reageren en vervult dus een belangrijke functie.

Adrenaline en noradrenaline zorgen voor afgifte van suikers, verhogen het hartritme en de bloeddruk, verwijden de ademwegen, de kransslagaders van het hart en de bloedvaten in de spieren.

De belangrijke functie hiervan, een verhoogde adrenalinespiegel, wordt tegenwoordig vaak niet meer door de extra fysieke inspanning afgebouwd. Het gevolg hiervan is STRESS.

Veel klachten, die met een verhoogde adrenalinespiegel verband houden, zijn o.a.:
Angststoornissen, depressie, overgevoelig voor geluiden, licht slapen, slapeloosheid, innerlijk zeer gespannen, extreme vermoeidheid, hoofdpijn (dit is al voor een deel beschreven in Combinatie I).
Maagklachten, woedeaanvallen, totale lusteloosheid, sterke nervositeit ( dit beschreven bij Combinatie II).

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

 

 

Combinatie 5
Bestaat uit de bloesem remedies: Loodkruid, Vrouwenmantel, Hortensia, Peer, Vlinderstruik, Dagkoekoeksbloem en Star of Bethlehem.

Kernbegrippen van deze combinatie zijn:
Sterke intuïtie; in je eigen kracht staan; helderheid in het hoofd; hoop
Combinatie 5 geeft je vertrouwen in je eigen oordeel- en beslissingsvermogen.
Je “luistert” naar datgene wat voor jou belangrijk is en je komt uit voor je eigen mening. Hierdoor kun je makkelijker beslissingen nemen. Je laat je niet meer beïnvloeden door anderen, wat behoorlijke consequenties kan hebben. Dat kan zijn in je privésfeer of op het werk. Blijdschap komt weer terug, net zoals de “zin” van het leven. Rationeel weet je dat de dingen weer binnen je bereik zijn en je gaat ervoor, omdat je er gewoonweg op vertrouwt. Ook als dingen niet van een leien dakje gaan heb je de kracht om je eigen weg te volgen!

Combinatie 5 heeft een relatie met de milt-alvleeskliermeridiaan dus met de organen Milt en Alvleesklier. Een gebrek aan energie in deze meridiaan komt altijd tot uiting in onzekerheid en een verzwakking van het vermogen tot denken, herkennen en evalueren, dus een stoornis in het vermogen tot oordelen en besluiten nemen.

En omdat het al een tijd geleden is dat ik apart over de remedies van Combinatie 5 geschreven heb, volgt hieronder nog een korte uitleg over iedere remedie afzonderlijk.

Loodkruid
Loodkruid-mensen hebben geen vertrouwen in zichzelf en laten vaak de mening van anderen doorslaggevend zijn. Het kan zijn dat zij veel informatie verzamelen, stapels boeken en kranten hebben.
Er mag niets weggegooid worden..…je weet immers maar nooit of het nog eens nodig zou kunnen zijn. Het kan zijn dan anderen je naïef of lichtgelovig vinden. Door het altijd maar vragen kan je anderen op de zenuwen werken. Je vertrouwt niet op jouw eigen beslissingen en luistert niet naar je innerlijke stem. Loodkruid overtuigt je van jouw eigen specifieke kwaliteiten en laat je deze dan ook in de praktijk toepassen. Je neemt werkelijk beslissingen in en over je leven. Dat kan je nu rustig doen en je “overziet” de beslissingen die je neemt of gaat nemen. Je besluit dat het nu tijd is om...…, wat dat voor jou ook moge betekenen. Je “luistert” naar datgene wat voor jou belangrijk is en je laat je hierin ook niet meer beïnvloeden door anderen.

Vrouwenmantel
Vrouwenmantel-mensen zijn heel bekwaam en zelfverzekerd (naar de buitenwereld toe). Ze lijken geboren leiders en ze zullen nooit voorafgaande onzekerheid en/of zwakte
toegeven. De omgeving kan vinden dat ze daardoor dominant, gewetenloos, onbuigzaam en gevoelloos zijn. Je bent trots dat je zo hard werkt en dat je zo streng kan zijn. Je vindt
dat het doel de middelen heiligt. Je doet het nu eenmaal voor de bestwil van de ander? Vrouwenmantel geeft vrouwen de kracht (vanuit hun vrouwelijke kant) om vanuit zichzelf
hun ambities waar te maken. Je hoeft niet meer met “mannelijke” energie aan de slag te gaan. Nog steeds worden er aan vrouwen torenhoge eisen gesteld.
En nog steeds stellen veel vrouwen torenhoge eisen aan zichzelf. Ze heeft een fantastische carrière, een heel druk sociaal leven, een geweldige moeder, een “femme fatale” voor haar man, verpleegster voor het hele gezin, een topkok. Noem maar op. Het eisenpakket voor de vrouw is torenhoog. Je ziet ook bij vrouwen steeds meer “burn-out” ontstaan.
Vrouwen hebben zo’n “gedrag” nodig om zich in de mannenwereld “staande” te houden. De bankwereld, de bouwwereld, de regeringen in de hele wereld, hoge topfuncties worden in het algemeen door mannen “bemand” (ook weer zo’n leuk woord). Maar als mannen-mannen nou meer zouden kunnen delen, meer in de overleg kunnen gaan, meer op hun intuïtie afgaan en meer zouden luisteren naar hun gevoel, dan zouden zij ook in balans met zichzelf kunnen zijn. Daarom is Vrouwenmantel ook voor mannen zo’n goede remedie.
Zodat mannen en vrouwen, gezamenlijk en in volle respect naar elkaar, het leven tegemoet kunnen treden.

Hortensia
Hortensia-mensen zijn constant op zoek. Ze zijn niet tevreden met hun bestaan. Ze hebben het gevoel dat hun leven aan hen voorbij gaat. Je voelt een grote innerlijke leegte. Je kan
het gevoel hebben dat je hoofd één kluwen spaghetti is. Je kunt geneigd zijn tot extreme activiteiten zoals extravagante reizen maken, het liefst hele dure auto’s kopen, meteen de
nieuwste mode kopen ( en als je niet kan kiezen en je kunt het je permitteren, koop je alles wat je leuk of mooi vindt en bent de aankoop even later alweer vergeten). Je vindt het
leven zinloos. Of simpel gezegd: je bevindt je in de bekende Burn-out! Hortensia bestaat uit allerlei kleine bloemetjes, die één geheel vormen. Zo ook met de gemoedstoestand die hiermee verbonden is. Als er heel veel verwarrende situaties in je leven zijn, wat dan ook, dan verbindt de Hortensia dit tot een geheel. Deze remedie verbindt de linker- en rechterhersenhelft beter met elkaar. Daardoor ben je in staat op jouw eigen manier alle zaken een plaats te geven en wel zo dat de dingen duidelijker en helderder
worden. Je voelt dat de ruimte om je heen groter wordt. Als je moeite hebt met lezen of rekenen, “verbindt” de Hortensia de linker- en rechterhersenhelft. Je kan makkelijker en
geconcentreerder studeren.

Peer
Peer-mensen hebben heel veel moeilijkheden in het leven gehad en denken rationeel bij voorbaat dat toch niets zal helpen. Je voelt je totaal wanhopig in een uitzichtloze situatie
en je schikt je al in je lot. Ook als er, op welke manier dan ook, een kleine verbetering optreedt, verwacht je dat het toch weer niet van lange duur zal zijn. Peer zorgt ervoor dat
je niet meer automatisch denkt: dat zal ook wel weer mis gaan. Het geeft je de innerlijke kracht in jezelf en laat je vertrouwen terugkeren. Het geeft je weer het sprankelende
gevoel, diep van binnen uit, terug. Wetend, vanuit je ratio, dat het nu goed komt. Als je in je leven al heel vaak moeilijkheden bent tegengekomen en je bij het volgende obstakel
al weer bij voorbaat denkt: Dat zal ook wel weer mis gaan, dan helpt Peer je om de klus te klaren. Peer geeft je de innerlijke kracht en laat je vertrouwen terugkeren. Als je voor
jezelf claimt dat je het kunt, dan kan je het ook. Je kunt het leven weer omarmen met vol vertrouwen omdat het je innerlijke, werkelijke vertrouwen in het leven weer “teruggeeft”.
Peer: doet niet moeilijk meer (uitspraak van een cliënt).

Vlinderstruik
Vlinderstruik-mensen zijn vaak met hun gedachten in de toekomst. Zij bedenken wat zij in de toekomst allemaal willen doen. Hoe ze hun leven willen invullen. Het heden komt hun
niet zo interessant voor. Hierdoor schuiven ze onaangename karweitjes maar al te graag voor zich uit. Ze vergeten gemakkelijk waar ze hun sleutels gelaten hebben of het gas uit
te doen. Komen vaak te laat op een afspraak. Vlinderstruik geeft als een vlinder inzicht van bovenaf. Deze remedie stelt je in staat om een helikopterview te ontwikkelen zodat je
gebeurtenissen van bovenaf kan beschouwen en je het grotere geheel van een gebeurtenis kunt zien. Je vervalt niet meer in herhalingen. Je bent in staat lering te trekken uit je eigen
ervaringen.

Dagkoekoeksbloem
Dagkoekoeksbloem-mensen lijden aan een gebrek aan zelfvertrouwen. En zij lijden aan faalangst Je durft nauwelijks anderen aan te spreken. Examenangst kwelt je vaak al weken voor het eigenlijke examen. Je acht je tot veel dingen niet in staat en je hebt vaak een sterk minderwaardigheidsgevoel. Dagkoekoeksbloem versterkt je zelfbewustzijn. Het bewerkstelligt het proces dat je in staat stelt jezelf te laten zien, dat je er mag zijn. Het sterkt je zelfvertrouwen. Je kan je eigen persoonlijkheid ontvouwen. Je staat met beide voeten op de grond. “Ik kom er voor uit dat ik er ben”.

Star of Bethlehem
Star of Bethlehem-mensen hebben verwondingen opgelopen in het leven. Een psychische schok kan het hele energetische zenuwstelsel ontregelen. Zij lijden aan malende gedachten, echter alleen over nare, pijnlijke situaties. Je voelt verdriet bij teleurstellingen of na een ongeval of het verlies van een dierbare. De gevolgen van een zwangerschap of een geboortetrauma of schok uit je jeugd kan heden ten dage nog grote gevolgen hebben. En bij iedere verwonding/kwetsing wordt de wond weer verder opengereten.
Dit is de reden dat bij iedere combinatie Star of Bethlehem is toegevoegd. Ervaringen: Een verpleegkundige verliest, na 8  maanden in verwachting te zijn, haar dochtertje. Na het innemen van de remedie blijkt (zij had het idee dat zij dit verlies van jaren geleden een plekje had gegeven), dat zij ’s nachts gedroomd had van haar kindje en ook van het eerste kindje dat in het ziekenhuis was overleden tijdens haar dienst. ’s Morgens werd zij wakker met een gevoel van: hoe kan ik hier nu over gedroomd hebben, het is al zo lang geleden. Het blijkt dat het nu echt uit haar systeem is en er nu echt ook “klaar” mee is. Dit onderging zij met blijdschap. De oude blokkade was weg. De remedie helpt echt deze blokkades van oude wonden op te lossen. En geeft blijheid. Een oude blokkade die ieder mens heeft is het trauma van de geboorte. Tip: Bij iedere geboorte raad ik aan om 6 druppels Star of Bethlehem in het badwater van de baby te doen of het flesje in het bedje te leggen om zodoende de geboorteschok te “neutraliseren”.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

14 december 2017 is onze zoon Jordi geboren, in het begin leek alles goed te gaan. Maar zo een drie uur na zijn geboorte viel het de verpleging op dat hij erg onrustig was en kreunend adem haalde. De saturatie bleek niet goed en Jordi werd naar de afdeling neonatologie overgebracht. Voor ons de aftrap van een rollercoaster vol emotie en onzekerheid.

Na een aantal mislukte onderzoeken (6 keer een ruggenprik) kwam de diagnose Meningitis. Na een antibiotica kuur en 3 spannende weken mocht onze zoon eindelijk naar huis.

Na zo een 3 maanden is er bij Jordi een MRI gemaakt van zijn hersenen. Dat betekende volgende tegenslag, onze zoon had als gevolg van een herseninfarct een lichte beschadiging in het motorische deel van zijn hersenen.

Omdat het beeld wat Jordi liet zien niet overeen kwam met de hersenbeschadiging, heeft de neuroloog extra onderzoeken laten doen. Waarbij per toeval problemen aan nieren (hoefijzernier) en plekjes op zijn lever zijn ontdekt. De neuroloog bleef echter de indruk houden dat er meer aan de hand zou zijn, en daarom zijn wij doorverwezen voor klinisch genetisch onderzoek.
Om een heel lang verhaal kort te maken, ons hele leven draaide om ziekenhuis (meer dan 120 bezoeken in het 1e jaar) wekelijks fysio- en ergotherapie en zorgen voor en om Jordi.

Jordi was vanaf zijn geboorte al erg onrustig, en had altijd zijn armpjes in overstrekking. De normale dagelijkse verzorging als voeden, in bad doen, verluieren, aan-en uitkleden was erg lastig omdat hij snel in een vorm van paniek raakte. Daarbij overstrekte hij als een banaan, moest vreselijk huilen en was het erg moeilijk om hem dan weer rustig te krijgen. Bezoek aan het ziekenhuis, vreemde geluiden, visite etc. alles zorgde bij Jordi voor een enorme onrust. Door deze onrust kwamen wij in een soort vicieuze cirkel, waarbij hij niet meer wilde eten of slapen, met nieuwe paniek aanvallen als gevolg.

Rond zijn eerste verjaardag werden de problemen met Jordi groter. Het was duidelijk dat hij een enorme achterstand had op motorisch gebied. Zitten was bijvoorbeeld erg moeilijk, zelf iets pakken en in zijn mondje stoppen, het lukte allemaal niet.
Jordi was extreem druk, en omdat hij daarbij veel energie gebruikt, heeft hij moeite om op gewicht te blijven. Ondertussen werd hij wel steeds sterker en waar het eerst alleen huilen was, verzette hij zich ook lichamelijk steeds meer bij de normale dagelijkse verzorging. Een luier verschonen was vrijwel onmogelijk en aan- en uitkleden ontaarde meestal in een ordinaire ‘vechtpartij'. Na (opnieuw) onderzoek en testen in het ziekenhuis werd duidelijk waarom: Sensorische Informatie verwerking stoornis, in gewoon Nederlands; extreem overprikkeld voor o.a. geluiden, aanraken en evenwicht.

Via goede vrienden zijn wij 3 juni 2019 in contact gekomen met Madeleine Meuwessen en Star Remedies Bloesem therapie Eerlijk gezegd was ik er in die periode wel helemaal klaar mee. We waren al tijden in de slag met de gemeente Haarlemmermeer voor hulp via een PGB, (8 maanden na de 1e aanvraag, zijn we nog geen stap verder). En voor mij was dit het zoveelste goed bedoelde advies. Echter we waren inmiddels de wanhoop nabij, dus wat heb je te verliezen.

Het eerste gesprek met Madeleine was erg positief, daarbij heb ik ook eerlijk aangegeven dat ik enorm sceptisch was. Madeleine vond dat geen enkel probleem, Je bent hier voor je zoon, en ik weet zeker dat ik hem kan helpen. Na een gesprek van ruim een uur gaf Madeleine druppels mee om door de voeding van Jordi te doen en druppels voor in bad. Het resultaat was onvoorstelbaar, de druppels in bad lukte niet altijd dat was teveel voor Jordi. Maar na een paar dagen werd Jordi duidelijk rustiger. We konden redelijk normaal een luier verschonen en de paniekaanvallen waren veel minder. Natuurlijk was niet alles opgelost, maar voor ons was Jordi een compleet ander en veel belangrijker nog, gelukkiger mannetje.

Ondanks het duidelijke resultaat, bleef ik echter sceptisch, misschien wilde ik het gewoon wel niet geloven. Jordi had wel vaker een opleving gehad maar daarna volgde altijd wel weer een terugslag.
Na het 2de bezoek een maand later, was ik helemaal om. Ik vertelde Madeleine dat Jordi vaak in paniek wakker werd. En ze wilde wat proberen met nieuwe druppels, maar vertelde Madeleine erbij, de kans was aanwezig dat dit nog te vroeg zou zijn voor Jordi en dan moest ik direct bellen. Het was inderdaad te vroeg, hij werd onvoorstelbaar boos om alles en was weer compleet onhandelbaar. Na contact met Madeleine zijn we weer terug gegaan naar de vorige druppels. Na een paar dagen was de boosheid verdwenen en Jordi weer helemaal de “oude” van de maand ervoor.

Afgelopen maand kwam de uitslag van het klinisch genetisch onderzoek; PTCHD1 syndroom. Zo zeldzaam dat het niet eens een naam heeft, met verhoogde kans op autisme, een verstandelijke handicap, ADHD, motorische problemen etc. Geen prettige uitslag maar desondanks voor ons een opluchting. Alle problemen van de afgelopen maanden vielen op hun plek, en dat maakt het vreemd genoeg allemaal veel makkelijker om mee om te gaan.

Jordi is nu 20 maanden oud en doordat hij dankzij Madeleine en de Star Remedies Bloesem therapie veel rustiger is, ontwikkelt hij zich ook veel beter op ander gebied. Motorisch maakt hij grote stappen, en waar het eerst de vraag was of hij ooit zou kunnen kruipen laat staan lopen, loopt hij nu langs de bank. Hij begint een beetje te brabbelen en het is super om af en toe Pappa en Mamma en Opa te horen. Natuurlijk is daar ook een deel normale ontwikkeling bij, maar wij zijn er 100% van overtuigd dat dit voor een heel groot deel is toe te schrijven aan de druppels van Madeleine. Dit wordt versterkt door de mening van anderen, mijn vriendin is actief op social media en lid van verschillende (ouders) groepen van kinderen met een beperking. Ook daar wordt veel gesproken over Star Remedies Bloesem therapie en de positieve resultaten.

Ondanks alle problemen genieten wij iedere dag van onze zoon, het is en blijft het liefste en leukste ventje ter Wereld. Wat de toekomst voor Jordi in petto heeft weten wij niet en dat blijft voorlopig een groot vraagteken. Er is Wereldwijd slechts één keer onderzoek gedaan naar het PTCHD1 syndroom, en de verschillen in de ontwikkeling van deze (15) kinderen is enorm. Maar wat we wel weten is dat wij met de hulp van Madeleine, samen met Jordi de toekomst met veel meer vertrouwen tegemoet gaan…

 

Chakra II

De laatste twee blogs schreef ik over Combinatie III en Combinatie IV.
Combinatie III heeft een relatie met de Blaas-meridiaan en Combinatie IV met de Drievoudige-verwarmermeridiaan.
(Volgens de traditionele Chinese acupunctuurleer is dit een uit drie domeinen bestand, zuiver fijnstoffelijk orgaan, waarvoor op het grofstoffelijk niveau geen pendant te vinden is.De locatie ervan wordt aangegeven in de maag, vanwaar hij invloed uitoefent op het gehele lichaam).

Deze twee Combinaties tezamen horen bij Chakra II.
Chakra II Bestaat uit de bloesem remedies: Duizendblad, Fluitenkruid, Koraalcactus, Vergeving, Vuurdoorn, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem, Liefde en Hoop, Fluitenkruid, Duizendknoop, Kerspruim, Kruidje roer me niet, Waterlelie, Roze Duizendblad

Dit chakra is het centrum van ongefilterde emoties, seksuele energieën en creatieve krachten.
Van dit chakra gaan het verlangen naar zinnelijke ervaringen en de beleving van fysieke geneugten uit. Zoals de behoefte aan tederheid, aanraking en seksuele gevoelens.
Het is de emotionele kant van de seksualiteit en de uitwisseling van gevoelens. Met andere woorden: ECHTE LIEFDE!

Als dit chakra in balans is, heb je een gezond gevoel van eigenwaarde en een gezond zelfbewustzijn.

Chakra II heeft het element Water in zich en ook dat van Vuur.

Op fysiek niveau behoort het  gehele urogenitale gebied, dus de blaas en de geslachtsorganen, tot het 2e Chakra.
De taak van van de Drievoudig-verwarmer is zorg dragen voor de hele vochthuishouding van het lichaam. Het bestaat uit drie bestanddelen namelijk de ademhaling, de spijsvertering en de urogenitale functies.

Naast de productie van eicellen/spermatozoïden vormen de gonaden ook specifieke hormonen voor de ontwikkeling en instandhouding hiervan en beïnvloeden ze de seksuele activiteit.

Bij vrouwen regelen ze de menstruatiecyclus en beïnvloeden ze via hormonen de zwangerschap.
Bij mannen reguleren ze de prostaat.

Het onvermogen tot loslaten kan zich op fysiek vlak uiten in blaasstoornissen van allerlei aard, zoals blaasontsteking. Hiertoe hoort ook o.a. slapeloosheid ( uit boosheid) of slapeloosheid (uit schuldgevoel), nervositeit, prikkelbaarheid, gebrek aan energie, pijn of gevoel van beklemming in de borst, impotentie, depressies, nachtmerries, onrust, panische angst, hyperventilatie, doffe hoofdpijn vanuit de nek.

Als ik zo aan het schrijven ben, merk ik op dat er nog veel meer te vertellen valt over dit chakra. Maar hoop jullie al wat meer informatie te hebben verstrekt.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Combinatie 4
Bestaat uit de bloesem remedies: Liefde en Hoop, Fluitenkruid, Duizendknoop, Kerspruim, Kruidje roer me niet, Waterlelie, Star of Bethlehem.
Kernbegrippen van deze combinatie zijn:
Lichamelijke ontspanning; troost; paniek; omgaan met zorgen en vertwijfeling
Combinatie 4 zorgt ervoor dat de dwangvoorstellingen, de angst de zelfbeheersing te verliezen, de paniek, de vluchtgevoelens, de nachtmerries en de pijn van oud zeer, oude trauma’s en (oud) verdriet verdwijnen.
Je durft meer van jezelf te laten zien. Je hoeft niet meer te tandenknarsen, nagelbijten, te frunniken of te hyperventileren. Je kan beter doorslapen.

Liefde en Hoop
Liefde en Hoop-mensen hebben chronische paniek. Chronische paniek laat zich niet altijd als paniek zien, meer als vluchtgedrag: Als je schrikt van b.v. een muis die plotseling voor
je uit rent en dat je daardoor gaat rennen, dan kan dat te maken hebben met chronische paniek. Of dat je naar een receptie moet, omdat dat nu eenmaal belangrijk is en je het liefst hard wegrent.
Hoe ontstaat nu deze gemoedstoestand? Het kan te maken hebben met een levensbedreigende geboorte doordat de navelstreng om het hoofdje van de baby zit, een keizersnede, een tangverlossing of met een dreigende verdrinkingsdood en met oorlogssituaties; dus in vele situaties waarbij je leven op het spel stond. Ook als iemand slachtoffer is geweest van geweld, in welke vorm dan ook, en daarbij kun je ook denken aan een ouder die er maar op los sloeg. Bij gebeurtenissen in het heden “triggert” zo’n muis of een receptie of andere “simpele” dingen deze altijd latente paniek. Zoals verteld kan er vluchtgedrag ontstaan of je raakt verlamd van schrik, het gevoel dat je hart ophoudt met slaan of een gevoel van machteloosheid dat je overvalt. Door Liefde en Hoop verandert het vluchtgedrag in moed. Je bent in staat in noodsituaties je voor anderen in te zetten. Je hebt een grote tegenwoordigheid van geest.

Heel vaak wordt angst onder dezelfde "noemer" geplaatst als paniek.
Zoals hieronder vermeld:
We spreken van een paniekaanval wanneer iemand op onverwachte momenten wordt overvallen door een grote, intense angst. Iemand heeft dan het gevoel de controle over zichzelf te verliezen. Het idee flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden is overweldigend. Naast deze gedachten is er tijdens zo'n paniekmoment ook sprake van allerlei lichamelijke klachten die de angst versterken. Zo kan iemand last krijgen van hyperventilatie, hartkloppingen, trillen en/of zweten. Een paniekaanval kan overal opkomen, zonder directe aanleiding. In Nederland heeft 4% van de mensen wel eens een paniekaanval gehad. Maar er is pas sprake van een paniekstoornis als de angst voor paniekaanvallen het leven gaat beheersen. Bij veel mensen gaat een paniekstoornis samen met straatvrees (agorafobie).
In mijn optie heeft agorafobie niets maar dan ook niets te maken met paniek. Daarbij denk ik meer aan de remedie Maskerbloem.

Fluitenkruid
Fluitenkruid zet je met twee voeten op de grond, maakt je heel groot en geeft je een goed gevoel van eigenwaarde, verbondenheid met de rest van de wereld. Het maakt je bewust van jezelf, je leert beschouwen en accepteren. Het is een “meditatie-kruid” en het maakt je compleet, “easy-going”, zonnig – licht, spanning verdwijnt, voeten worden “voller”. Het helpt bij het losmaken van verstopte emoties.

Duizendknoop
Duizendknoop-mensen hebben hun emoties verdrongen en gaan schijnbaar zorgeloos en vrolijk door het leven, houden de stemming er in en maken graag grapjes. In de kroeg of op een feestje zijn zij meestal de gangmakers. Voor buitenstaanders lijkt het alsof deze mensen nergens last van hebben. Dat komt door de verdrongen emoties en een ogenschijnlijk zorgeloos leven. Over diepzinnige dingen wordt niet gepraat. Veel blijft oppervlakkig. Als je hen vraagt hoe het gaat, zullen ze altijd antwoorden met : “Goed!”
Deze mensen kunnen neigen naar overgewicht, vooral rond de taille en wat je ook doet, het gaat maar niet weg. Al heb je nog zoveel diëten gevolgd, zodra je ermee stopt, vliegen de kilo’s er weer aan. Duizendknoop haalt de verdrongen emoties omhoog en ontwart één of één van de vele knopen (blokkades), die je nog hebt en maakt deze emoties zichtbaar.

Kerspruim
Kerspruim-mensen hebben veel innerlijk onrust, het gevoel op een kruitvat te zitten of ieder moment te kunnen ontploffen. Ze zijn bang zijn hun zelfbeheersing te verliezen en hierdoor een ander of zichzelf iets aan te doen. Dit uit zich vaak in de vorm van hyperventilatie, tandenknarsen of nagelbijten of constant frunniken. Kerspruim zorgt ervoor dat het dwangmatige verdwijnt, je hoeft geen nagels meer te bijten of te tandenknarsen en zorgt ervoor dat je dieper en beter kunt ademhalen. De angst alle zelfbeheersing te verliezen die je kan drijven tot aan de rand van vertwijfeling, verdwijnt. Je hoeft niet meer bang te zijn dat er duistere, negatieve en destructieve krachten aan de gang zijn. Kerspruim zorgt ervoor dat je dusdanig afgeschermd wordt dat deze geen vat op je hebben. Tevens beschermt Kerspruim tegen niet-benoembare invloeden van mensen. Invloeden waar je een slecht gevoel bij krijgt en moeilijk onder woorden te brengen zijn.
De uitgebreide beschrijving van Kerspruim zijn te vinden bij de blogs van 06-03-2016 en 12-03-2016

Kruidje roer me niet
Kruidje roer me niet geeft je bescherming en steun. Deze remedie geeft je kracht van binnen uit, laat je ook bij je eigen kracht komen en geeft je de moed en de energie en je bent in staat je eigen weg te gaan als je erg gevoelig bent. Je staat bewust in het leven en met beide voeten op de grond.
De uitgebreide beschrijving van Kruidje roer me niet kun je vinden bij de blogs van 23-12-2016 en 30-12-2016.

Waterlelie
Waterlelie zorgt ervoor dat je uit de diepte, donkerte komt en het licht weer vindt. Geeft hoop vanuit het universum voor nu en de toekomst. Alles zal ten goede keren.
Ik heb Waterlelie in het boekje "Mindfulness by Nature", Balsem voor de Ziel,op deze manier beschreven.
Wat ik in de afgelopen jaren heb gemerkt is dat Waterlelie de remedie Dagkoekoeksbloem nog meer versterkt. Dat betekent dat jouw zelfvertrouwen hierdoor nog een enorme "extra stimulans" krijgt.

Star of Bethlehem
De remedie Star of Bethlehem zit in iedere combinatie.
Star of Bethlehem-mensen hebben verwondingen opgelopen in het leven. Een psychische schok kan het hele energetische zenuwstelsel ontregelen. Zij lijden aan malende
gedachten, echter alleen over nare, pijnlijke situaties. Je voelt verdriet bij teleurstellingen of na een ongeval of het verlies van een dierbare. De gevolgen van een zwangerschap
of een geboortetrauma of schok uit je jeugd kunnen heden ten dage nog grote gevolgen hebben. En bij iedere verwonding/kwetsing wordt de wond weer verder opengereten.
Dit is de reden dat bij iedere combinatie Star of Bethlehem is toegevoegd.
Ervaringen:
Een verpleegkundige verliest, na 8 ? maand in verwachting te zijn, haar dochtertje. Na het innemen van de remedie blijkt (zij had het idee dat zij dit verlies van jaren geleden
een plekje had gegeven), dat zij ’s nachts gedroomd had van haar kindje en ook van het eerste kindje dat in het ziekenhuis was overleden tijdens haar dienst. ’s Morgens werd zij
wakker met een gevoel van: hoe kan ik hier nu over gedroomd hebben, het is al zo lang geleden. Het blijkt dat het nu echt uit haar systeem is en het nu ook echt opgelost is.
Dit onderging zij met blijdschap. De oude blokkade was weg.
De remedie helpt echt deze blokkades van oude wonden op te lossen. En geeft blijheid. Een oude blokkade die ieder mens heeft is het trauma van de geboorte. Tip: Bij iedere geboorte raad ik aan om 6 druppels Star of Bethlehem in het badwater van de baby te doen of het flesje in het bedje te leggen ( wel opletten zodat jouw baby er niet bij kan. het om zodoende de geboorteschok te “neutraliseren”.
Verdere informatie over Star of Bethlehem vind je bij de blog van 02-03-2016.

Combinatie 4 heeft een relatie met de drievoudige-verwarmer meridiaan.
Volgens de traditionele Chinese acupunctuurleer is dit een uit drie domeinen bestaand, zuiver fijnstoffelijk orgaan, waarvoor op het grofstoffelijke niveau geen pendant te vinden is.

De volgende blog zal gaan over Chakra 2, wat het doet en welke klachten hier bij horen.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Combinatie 3
Bestaat uit de bloesem remedies: Duizendblad, Fluitenkruid, Koraalcactus,
Vergeving, Vuurdoorn, Dagkoekoeksbloem, Star of Bethlehem met als
allernieuwste toevoeging Roze Duizendblad.

Kernbegrippen van deze combinatie zijn:
Jezelf beter afgrenzen; troost; liefde voor jezelf; minder boosheid
Combinatie 3 beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Je bent in staat je eigen weg te volgen, de angst de liefde van anderen te verliezen, verdwijnt.
Je bent in staat je eigen leven te leiden waardoor boosheid en schuldgevoel geen bestaansrecht meer hebben. Je houdt van jezelf zoals je bent.
De pijn van oud zeer, oude trauma’s en (oud) verdriet verdwijnt.

Duizendblad
Duizendblad-mensen zijn lief, meegaand, beminnelijk en vaak hoffelijke mensen. Het valt hen zwaar om “nee” te zeggen. Eigenlijk ben je op zoek naar erkenning en wil je graag geliefd zijn. Dit gaat vaak ten koste van je eigen behoeften en verlangens. Je merkt ook dat je in het bijzijn van anderen energieverlies hebt en je erg moe kan worden van anderen.
Hierdoor kan het zijn dat je “zomaar” woedend wordt. Het kan vreemd overkomen dat je op iets heel kleins, wat ogenschijnlijk niets met de eigenlijke situatie te maken heeft, zo boos kan worden. Ik leg het altijd als volgt uit: Ik leg een pen ergens neer, en jij wordt woedend daarom. Dat is bijna niet uit te leggen. Het zit zo… je hebt zo vaak over je grenzen laten gaan dat een hele kleine, niets met de situatie te maken hebbende gebeurtenis, je in woede kan laten ontsteken.
De remedie beschermt je tegen negatieve invloeden van buitenaf. Je wordt niet meer "leeggezogen" door anderen. Je bent in staat je eigen weg te volgen en niet meer bang te zijn de liefde van anderen te verliezen omdat je nee kan zeggen.
Het helpt om in de ware zin van het woord een zelfstandig leven te leiden.
Duizendblad is gemaakt met het bronwater van Lourdes.

Fluitenkruid
Fluitenkruid zet je met twee voeten op de grond, maakt je heel groot en geeft je een goed gevoel van eigenwaarde, verbondenheid met de rest van de wereld, bewust van zichzelf,
beschouwen, accepteren, “meditatie-kruid”, compleet, “easy-going”, zonnig – licht, spanning verdwijnt, voeten “voller” geworden. Losmaken van verstopte emoties.

Koraalcactus
Koraalcactus is de vijfde aurasluiter. Deze remedie geeft je het gevoel dat niets je “nu even kan storen”. Je voelt je omhult met een soort dekentje, veilig en toch met beide voeten op de grond terwijl je je licht en luchtig voelt.
Koraalcactus geeft: "Nu is het even helemaal jouw tijd. Tijd voor jezelf. Je gaat zitten met een kop thee en een bonbon…en niets kan je storen." Dat is de associatie met deze remedie. De remedie maakt dat je je beschermd voelt. Bovendien deze remedie maakt dat de aura zich uitrolt als een deken en je helemaal omhult. Je staat met beide voeten op de grond en tegelijkertijd voel je je licht en luchtig.
Je staat met beide voeten op de grond en tegelijkertijd voel je je licht en luchtig.

Vergeving
Vergeving-mensen zijn boos. Ook kunnen zij veel last hebben van jaloezie, nijd, woede. Dit kan “zomaar” opkomen. Zij hebben makkelijk on beheersbare driftbuien.
Je jaloers bent op andere mensen, die meer hebben of die mooier zijn. Je bent makkelijk gekrenkt.
Je bent erg wantrouwend en je kunt denken dat er achter je rug om iets gaande is. Je partner bedriegt je, je kinderen liegen of je vriendin/vriend neemt je niet serieus.
Vergeving, die weer een combinatie is van Maskerbloem en Genadekruid. En deze combinatie doet weer zijn “eigen” werk, anders dan de remedies op zichzelf. Je leeft meer in harmonie en je ontdekt de liefde in jezelf, die dan ook uitstraalt op anderen. Je kunt je echt verheugen op de successen en prestaties van anderen.
De combinatie van Maskerbloem en Genadekruid laat een oud verdriet omhoog komen. Het kan zijn dat je veel moet huilen, maar dit huilen lost veel oud zeer op.

Vuurdoorn
Vuurdoorn geeft compassie naar anderen maar ook naar jezelf. Jezelf accepteren zoals je bent. Je bent goed zoals je bent. Je houdt van jezelf zoals je bent. Je gunt jezelf te genieten van de goede dingen van het leven. Je hoeft hierover geen slecht geweten te hebben.
Je hoeft je niet meer te verontschuldigen voor jezelf ten opzichte van anderen.
Je voelt je verbonden met elkaar. Samen voor een hoger doel gaan, waardoor (soms ogenschijnlijk niet zichtbare) obstakels vanzelf worden opgeruimd.
Wetend dat je samen met je gelijkgestemden voor hetzelfde doel bezig zijn. Vuurdoorn heeft te maken met compassie, met mededogen met alles wat er leeft op deze aarde. Maar ook compassie voor alles wat in jezelf zit.
Dat je accepteert dat je bent zoals je bent in wezen en dat je daar liefdevol voor jezelf mee kunt omgaan.
Een remedie die ook in deze tijd van groot belang is gezien de manier waarop er met de wereld wordt omgegaan en de manier waarop mensen met zichzelf omgaan. Wees je eigen leider!

Dagkoekoeksbloem
Dagkoekoeksbloem-mensen lijden aan een gebrek aan zelfvertrouwen. En zij lijden aan faalangst.
Je durft nauwelijks anderen aan te spreken. Examenangst kwelt je vaak al weken voor het eigenlijke examen. Je acht je tot veel dingen niet in staat en je hebt vaak een sterk minderwaardigheidsgevoel. Dagkoekoeksbloem versterkt je zelfbewustzijn. Het bewerkstelligt het proces dat je in staat stelt jezelf te laten zien, dat je er mag zijn. Het sterkt je zelfvertrouwen. Je kan je eigen persoonlijkheid ontvouwen. Je staat met beide voeten op de grond. "Ik kom er vooruit dat ik er ben".

Star of Bethlehem
Star of Bethlehem-mensen hebben verwondingen opgelopen in het leven. Een psychische schok kan het hele energetische zenuwstelsel ontregelen. Zij lijden aan malende gedachten, echter alleen aan nare, pijnlijke situaties.
Je voelt verdriet bij teleurstellingen of na een ongeval of het verlies van een dierbare. De gevolgen van een zwangerschap of een geboortetrauma of schok uit je jeugd kan heden ten dage nog grote gevolgen hebben. En bij iedere verwonding/kwetsing wordt de wond weer verder opengereten. Dit is de reden dat bij iedere combinatie Star of Bethlehem is toegevoegd.
Ervaringen: Een verpleegkundige verliest, na 8 ½ maand in verwachting te zijn, haar dochtertje. Na het innemen van de remedie blijkt (zij had het idee dat zij dit verlies van jaren geleden een plekje had gegeven), dat zij ’s nachts gedroomd had van haar kindje en ook van het eerste kindje dat in het ziekenhuis was overleden tijdens haar dienst.
’s Morgens werd zij wakker met een gevoel van: hoe kan ik hier nu over gedroomd hebben, het is al zo lang geleden. Het blijkt dat het nu echt uit haar systeem weg is en er nu echt ook "klaar" mee is. Dit onderging zij met blijdschap. De oude blokkade was weg.
De remedie helpt echt deze blokkades van oude wonden op te lossen. En geeft blijheid.
Een oude blokkade die ieder mens heeft is het trauma van de geboorte.
Tip: Bij iedere geboorte raad ik aan om 6 druppels Star of Bethlehem in het badwater van de baby te doen of het flesje in het bedje te leggen om zodoende de geboorteschok te “neutraliseren”.

Roze Duizendblad
Roze Duizendblad geeft bescherming voor emoties van mensen die heel dicht bij je staan, b.v. familieleden. Deze bescherming komt van binnenuit en daardoor kan je de pijnlijke dingen/sterke emotionele invloeden langs je heen laten glijden. Geeft troost aan verdriet van het loslaten.
Je voel je dat hij om je heen sluit...dan gaat het naar de binnenste diepste kern van de aura (als het ware tegen je lichaam aan) en duwt dan de buitenste aura laag verder naar buiten waardoor de binnenste groter en sterker wordt. Je krijgt men ook meer lucht waardoor de buikademhaling beter op gang kan komen! Je voelt letterlijk de energie vanuit de onderkant van je voeten vastwortelen in de aarde, waardoor er een betere afvoer van negatieve energie komt. Het geeft een verhelderend beeld in vogelperspectief van jouw situatie. Hierdoor kan je angst loslaten. Je wordt de dirigent van je eigen leven wat zeer verhelderend werkt. Je wordt stiller van binnen en je blijft beter bij jezelf. Uiteindelijk worden de 1e,2e,3e,4e 3n 5e chakra meer in balans gebracht waardoor de stabiliteit toeneemt.

Combinatie 3 heeft een relatie met de blaasmeridiaan dus met het
orgaan Blaas. Het onvermogen tot loslaten kan zich op fysiek vlak uiten in blaasstoornissen van allerlei aard. Hiertoe hoort ook o.a. slapeloosheid ( uit boosheid) of slapeloosheid (uit schuldgevoel), nervositeit, prikkelbaarheid.

Madeleine Meuwessen
*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Gebruik van Bloesem Remedies

Het belangrijkste bij bloesem remedies is de innamefrequentie. Bloesem remedies kunnen het beste zo vaak mogelijk op een dag worden ingenomen met als gouden richtlijn; 4 tot 6 x per dag, met 4 druppels per keer vanuit het doseerflesje. Om bloesem remedies en een gebruikersflesje volgen hier de eenvoudige stappen; neem een schoon en ongebruikt pipetflesje van 30ml. Eerst wordt het pipetflesje gevuld met bronwater. Hierna voeg je één theelepel cognac toe als conserveringsmiddel, daarna voeg je de bloesem remedies toe.

Neem het stockflesje of stockflesjes van de gekozen bloesem remedies en doe van elk 3 druppels in het 30ml. pipetflesje. Een tweede gouden richtlijn is; 1 druppel uit het stock flesje / stock bottle op 10ml. bronwater. Voor gebruik hoeft het flesje niet geschud te worden omdat het slechts de trillingen van de planten bevat en geen daadwerkelijke stoffelijke inhoud heeft.

Vervolgens neemt men 4 druppels uit het gebruikersflesje en druppel deze onder de tong. Indien je het pipetje met de tong aanraakt, kan er schimmel ontstaan in het flesje. Herhaal de inname van de bloesem remedies minimaal 4 tot 6 keer per dag.

Bloesem remedies zijn geen vervanging voor medicatie en vervangen geen artsen of medisch specialisten. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.