Madeleine Meuwessen
ALS JE HET LEVEN SNAPT, BEGRIJP JE DE WERELD NIET.

Wilde appel - Malus sylvestris

Wilde Appel-mensen zijn gewetensvolle, nette mensen die er zeer nauwkeurige ideeën op na houden over de onberispelijke staat van hun huis, hun werk of  hun lichaam.
En je voelt het al aankomen, boulimia en anorexia horen hier ook toe. Net zoals poetsdwang en smetvrees.
Ik kom in de praktijk veel volwassenen en kinderen tegen die "moeten tellen", langs de rand van de stoep MOETEN lopen, dingen heel vaak MOETEN aanraken en zo zijn er vele dwanghandelingen.

Zij blijven vaak steken in pietluttige details. Het is voor nette, keurige,  mensen, die alles in hun leven heel precies willen doen. Door al deze prachtige, maar toch wel calvinistische, eigenschappen worden ze een slaaf van al de dingen, die ze heel precies moeten doen. Ze kunnen ook het gevoel hebben van binnen niet rein/schoon te zijn. Je kan ook een afkeer ontwikkelen van “mentale” verontreiniging zoals onfrisse gedachten en “slechte neigingen”, zoals het idee dat seksuele gemeenschap moreel verkeerd en smerig is. Je vindt het moeilijk om naar een vreemde toilet te gaan en doet de deuren van het toilet met je ellebogen open. Je bent bang voor bacteriën. Je hebt een afschuw van pukkeltjes. Dat vind je vies, net zoals zweetvoeten, huisdieren of bloed.

Bij Wilde Appel-kinderen zie je dat hun kamer altijd schoon en opgeruimd is, dat hun Lego-steentjes of bouwsteentjes naar kleur en grootte worden gesorteerd.

Deze kinderen willen altijd netjes en schoon eruit zien en het kleinste vlekje op een T-shirt of een hemdje waarin ze getranspireerd hebben zorgt ervoor dat ze schone kleren aantrekken.
Ze wassen zich opvallend vaak, want hun eigen transpiratie en/of huid-onregelmatigheden vinden ze net zo erg als transpiratie, vuil of huiduitslag van anderen.
Ook zullen ze nooit iets van een bestek van een ander  nemen of een stuk van het brood van hun broer of zus.
Ze zijn modelleerlingen op school en blinken zelfs uit in vakken waar ze geen interesse voor hebben. Ze zijn ook niet tevreden met een 8, laat staan een 7......nee, het liefst willen ze een 10 of als het kan een 11.

Als je vaak de gedachten hebt dat je bang voor besmetting, voor infecties. Dat je alles wel heel precies doet. Dat je alleen positief wilt opvallen. Dat je je werk uiterst secuur doet. Dat alles moet op orde zijn, omdat het je anders bij jezelf meestal stress bezorgt. En als het je niet lukt, heb je achteraf het gevoel te kort geschoten te zijn. Dat je je door kleinigheden laat overheersen en daardoor vaak in details blijft steken.
Als je overgevoelig bent voor wanorde. En dat je er zelf last van hebt, zelfs ook bij anderen.
Als je een afkeer hebt van slangen en spinnen (dus geen angst) maar dat je ze vies vindt.
Dat je het liefst twee keer per dag zou willen douchen.
Dat je misselijk wordt van vreemde toiletten en je het het liefst zo mogelijk ophoudt tot je thuis bent.
Dat je eigenlijk bij seksuele gemeenschap het gevoel hebt iets smerigs te doen.
Dan zou Wilde Appel je kunnen helpen die verstarring te doorbreken.

En zo heb ik nog wel een paar voorbeelden, die Wilde Appel-mensen als gedachten kunnen hebben: Als ik iets verkeerd gegeten of teveel gegeten heb, steek ik een vinger in mijn keel om het weer uit te braken, anders voel ik me vies. Met alcoholisten en drugsverslaafden wil ik niets te maken hebben.

Nooit in mijn leven ben ik de film vergeten, die ik 40 (!) jaar geleden op de HBO opleiding heb gezien. De film ging over mensen met dwangneurosen. En één aspect van de film ging over een vrouw die zichzelf vaginaal met Vim (zo heette dat toen) schoonmaakte met een tandenborstel. Kun je je voorstellen wat dat voor problemen met zich meebracht. Ik snapte er toen niks van.
Ook was er een vrouw, die de hele dag de gang schoonmaakte terwijl het hele verder huis één puinhoop was. En als haar man 's avonds van zijn werk thuis kwam, moest hij zich op de mat uitkleden en kreeg schone kleren van haar.

Waardoor ontstaat nu deze extreme gemoedstoestand? Uit angst hun eigen idealen ontrouw te worden zullen ze alles vermijden wat tot, voor hen, immorele daden verleidt. Het gevoel van onrein zijn krijgt een zelfstandig karakter en wordt op alle denkbare terreinen van het leven geprojecteerd. De “innerlijke” vervuiling wordt overgedragen op de omgeving, waarin elke vorm van onreinheid fel wordt bestreden. Alles wat we in onze omgeving bestrijden is in feite precies datgene dat ons in onszelf hindert, volgens de onontkoombare wet dat het innerlijk niet losstaat van het uiterlijk. De in de Puur-toestand (zie de blog van 29 oktober 2016) overheersende ideologie trekt zich bijgevolg in de Wilde Appel-toestand zelf in twijfel. De ontwikkeling van “levens-vreemd” in de Puur-gesteldheid heeft zich in de Wilde Appel-toestand geleid tot “vijandigheid” jegens het leven en dat is een doodlopende weg. Je vecht voortdurend tegen de als "vijandig ervaren omgeving" en dat op alle niveau’s tegelijk. Deze afweerhouding kan zich lichamelijk als “allergie” manifesteren.
Dus:
Bij Puur --- strenge "levensvijandige" principes--- kan ze niet nakomen--- voelt zich bij iedere overtreding onrein. Het gevoel wordt zelfstandig en wordt op alle mogelijke niveau’s geprojecteerd
Puur: "Levensvreemd". Wilde Appel: "levensvijandig", steriel, vecht constant tegen de voor haar/hem als vijandig uitziende omgeving- eventueel op alle niveaus gelijktijdig. Deze remedie helpt ons uit te zuiveren wat voor ons hoofd-en bijzaken zijn.

Ik wil met het stukje over Puur en Wilde Appel laten zien hoe jouw emoties van de ene in de andere negatieve gemoedstoestand overgaat.
En als ik eenmaal alle bloesemremedies beschreven heb, zal ik de relaties tussen bepaalde remedies gaan beschrijven zoals hierboven zodat duidelijk gaat worden voor iedereen waar en waarom die negatieve emoties toch uiteindelijk zijn ontstaan.

En hoe heb ik mezelf herkend hierin.
Ik vond het heel normaal dat ik een aantal keer per dag de franje van mijn kleden kamde. Ook vertelde mijn moeder altijd vol trots dat je een liniaal langs mijn truitjes kon leggen, zo precies lagen ze in mijn kast. Ook dat vond ik heel gewoon. Maar ook had ik als kind erge last van "aanrakings-tikken", zo noem ik het maar. Dingen moest ik heel vaak "aanraken"en als ik dat niet deed, werd ik heel onrustig en doemde er allerlei nare visioenen op in mijn hoofd. Alles moest perfect. En dat gold natuurlijk op school, in mijn balletlessen.
Ook kan ik me voorstellen dat het voor mijn omgeving helemaal niet zo leuk moet zijn geweest (dat weet ik wel zeker!) want ik verwachtte vanzelfsprekend dat de anderen om mij heen ook zo waren. Dat was mijn blinde vlek.
En nog steeds vind ik het fijn als mijn huis, mijn praktijk, mijn tuin, noem maar op, op orde is, maar ik laat mijn leven er niet meer door beïnvloeden. En wat voor mij de positieve kant van dit alles is, is dat het zo rustig in mijn hoofd is als alles op orde is. Ik zal nooit slordig worden en mijn "netheid" heeft mij veel positieve dingen gebracht in mijn leven. Dus hoe mooi is het als dit allemaal in balans is ............. dank zij de remedies.

Wilde Appel laat de dwangmatige handelingen los, die zo vaak je leven beheersen.
En laat het je leven in het juiste perspectief zien en word je niet meer door kleinigheden van je stuk gebracht.

Madeleine Meuwessen

*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Gebruik van Bloesem Remedies

Het belangrijkste bij bloesem remedies is de innamefrequentie. Bloesem remedies kunnen het beste zo vaak mogelijk op een dag worden ingenomen met als gouden richtlijn; 4 tot 6 x per dag, met 4 druppels per keer vanuit het doseerflesje. Om bloesem remedies en een gebruikersflesje volgen hier de eenvoudige stappen; neem een schoon en ongebruikt pipetflesje van 30ml. Eerst wordt het pipetflesje gevuld met bronwater. Hierna voeg je één theelepel cognac toe als conserveringsmiddel, daarna voeg je de bloesem remedies toe.

Neem het stockflesje of stockflesjes van de gekozen bloesem remedies en doe van elk 3 druppels in het 30ml. pipetflesje. Een tweede gouden richtlijn is; 1 druppel uit het stock flesje / stock bottle op 10ml. bronwater. Voor gebruik hoeft het flesje niet geschud te worden omdat het slechts de trillingen van de planten bevat en geen daadwerkelijke stoffelijke inhoud heeft.

Vervolgens neemt men 4 druppels uit het gebruikersflesje en druppel deze onder de tong. Indien je het pipetje met de tong aanraakt, kan er schimmel ontstaan in het flesje. Herhaal de inname van de bloesem remedies minimaal 4 tot 6 keer per dag.

Bloesem remedies zijn geen vervanging voor medicatie en vervangen geen artsen of medisch specialisten. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.