Madeleine Meuwessen
ALS JE HET LEVEN SNAPT, BEGRIJP JE DE WERELD NIET.

Maskerbloem - Mimulus guttatus verdieping

Maskerbloem

Er zijn naar aanleiding van het eerste verhaal over Maskerbloem veel vragen binnen gekomen, die ik zo goed mogelijk zal beantwoorden.

Eerst wil ik duidelijk maken, en dat heb ik al een keer gedaan, dat het niet de bedoeling is dat heel Nederland en België deze remedie moeten nemen. Dat is niet de reden dat ik deze blog in het leven heb geroepen. Ik wil nogmaals duidelijk stellen, dat één van de belangrijke speerpunten in mijn leven is kennis te delen. Als je hierdoor bepaalde emoties of problemen, die jou dwars zitten op een goede manier kan behandelen zodat ze verdwijnen en nooit meer terugkomen (hoe je dat doet en wat je doet is natuurlijk jouw eigen verantwoording), kan je je eigen leven in eigen hand nemen.
Ik hoop dat jullie begrijpen, gezien mijn eigen achtergrond, dat dit voor mij een levensvoorwaarde is!

Een van de vragen was of er door het gebruik van remedies een verergering zou kunnen ontstaan.
Het antwoord is nee...tenzij. En hier zal ik dieper op ingaan.

Ik ben geen homeopaat en weet daar dus niet genoeg van. Wat ik wel weet dat er in het begin van het gebruik van homeopathische middelen een verergering van de klachten kan ontstaan. Deze "begin"verergering is een teken dat het middel goed gekozen is en dat nu de genezingsreactie op gang komt. Deze verergering is tijdelijk en gaat ook weer weg na een paar uur of een aantal dagen. In de regel verdwijnen verergeringen bij acute klachten binnen een paar uur (net als de klacht zelf). Bij chronische klachten kan de verergering wat langer duren.
Dus mocht je naar een homeopaat willen gaan, zorg dat je een hele goede kiest.

Bij bloesemremedies mag het niet dat de klachten zich verergeren, want dan heb je niet de juiste bloesemremedie of zit het probleem op een ander niveau.

Ook wordt er vaak over Bach bloesems ( deze  beschrijf ik hier niet) geschreven: Baadt het niet, dan schaadt het niet.
Niets is minder waar.

Waarom is dat:
Als je kijkt naar Maskerbloem:
In het kort zal ik over de niermeridiaan wat schrijven.
Maskerbloem is de remedie voor gevoelige mensen, die een zwakkere nierenergie hebben....dan hoef je echt geen lichamelijke klachten aan de nieren te hebben, hoor?
Deze mensen zijn extra gevoelig voor kou. Het gevolg hiervan is dat vaak hypochondrie kan ontstaan, hetgeen artsen vaak als onzin, aanstellerij, zien. Wat absoluut niet het geval is.
Mensen met hypochondrie lijden vaak echt!
Het gevolg daarvan is weer dat je in een endogene depressie kan geraken. (Donkere wolk, ogenschijnlijk uit het niets)
Dit heeft allemaal met de nier-energie te maken.
Ook lijden deze mensen doorgaans eerder aan stress....en dan bedoel ik dat ze sneller overbelast kunnen worden door de "buitenwereld".
Dat is echte stress. Ook hierover wordt veel onzin verteld.

Het ontstaan van dit alles kan te maken hebben met b.v. een ziekenhuisopname als klein kind of als je als klein kind al angst ervaren hebt, b.v. in een kindertehuis bent geweest.
Zelfs oorontsteking kan de niermeridiaan verzwakken. In de Chinese geneeskunst heeft het element Water een centrale betekenis.Verbonden hiermee is o.a. de nier. Het orgaan dat geassocieerd wordt bij Water is het "gehoor". Tevens zijn emotionele eigenschappen van dit element vastberadenheid, bestendigheid en vertrouwen. Als er op de één of andere manier een stoornis is in dit element, leidt dat tot angst, onzekerheid, geremdheid en gebrek aan vertrouwen.
Dat alles kan dus invloed hebben op de gehele niermeridiaan.
Dus b.v. een hond, die veel angst heeft ervaren, kan dus ook een verzwakte nierenergie hebben. En vaak zie je dan dat het dier heel veen aandacht gaat vragen en zich als een "klit" aan het baasje "vastklampt".
Dit hoeft natuurlijk allemaal niets met jou te maken te hebben. Ik wil alleen maar inzichtelijk maken hoe het systeem van de mens of dier werkt.

Bij de Bach remedies hoort bij de niermeridiaan de remedies Maskerbloem, Heather, Mustard en Elm.
Ga alsjeblieft hier niet mee experimenteren omdat je daarmee je gehele systeem kunt ontregelen.
Stel dat je de remedie Mimulus neemt en de angst wordt alleen maar erger, dan zou het kunnen zijn dat deze emotie zich op een ander niveau bevindt. Remedies werken op emotioneel niveau. De blokkade (dus de verergering) zit eventueel op etherisch niveau. Ik raad  je dan aan om te stoppen met de remedie en de ontstane klachten zullen na een paar dagen minder worden, echter is de negatieve gemoedstoestand niet opgelost en raad ik je aan naar een goede bloesemtherapeut te gaan.

Wat gebleken is in al de jaren dat ik de Star Remedies heb ontwikkeld dat Maskerbloem, Aster, Immortelle en Komkommerkruid indirect werken op deze meridiaan zonder dat de meridiaan "getriggerd" wordt.
En wordt de problematiek van en Maskerbloem en Aster en Immortelle en Komkommerkruid opgelost, maar ook alleen dat.

Over de samenhang van alle remedies met betrekking tot de meridianen, de organen en de bijbehorende chakra's zal ik later, als ik alle remedies beschreven heb, ook schrijven.
In mijn boek, dat ik in 2017 ga herschrijven ( als me dat lukt....veel werk ) komt dat allemaal aan bod.

Ik hoop dat het bovenstaande enigszins een klein beetje inzicht geeft. Ik kan me ook voorstellen dat het gecompliceerd overkomt maar als eenmaal deze methodiek inzichtelijk is dan krijg je een soort "blauwdruk" over hoe jouw leven en/of dat van anderen er op dit moment uitziet.

Maar terug naar Maskerbloem:
Maskerbloem-mensen zijn bang,heel gevoelig en in de eerste plaats schrikachtig.
Ze hebben vooral moeite met harde geluiden, geeft (onbewust) angst. Maar zij kunnen ook slecht tegen mensen die luid spreken, onweer kan onverdraaglijk voor ze zijn. De concrete angst voor een arts, autorijden, vliegen, injecties, water, hoogtevrees, dieptevrees, honden, katten of muizen en zelfs de angst voor mensen kan voor hun gevoelige constitutie het leven ondragelijk maken. Hierdoor kunnen zij, op hun beurt, weer het leven voor anderen ondragelijk maken. Door hun angst "dwingen" ze anderen rekening te houden met hun overgevoeligheden.

Maskerbloem-mensen zijn dikwijls gesloten en trachten hun angsten voor hun omgeving te verbergen. Daardoor blijven ze nogal eens onontdekt  al kunnen ze hun overgevoeligheid niet verbergen.
Daarom is het voor de therapeut zo belangrijk altijd naar de overgevoeligheid van de cliënt te vragen!!!

De bloem heet niet voor niets Maskerbloem: we proberen onze angst te maskeren. We willen “het” niet weten. Dat maakt het juist zo moeilijk, omdat je je angst niet durft te uiten. Je ziet ook dat juist situaties waarbij bij we geconfronteerd worden met onze angst, vermeden worden. Het kan zelfs zo ver gaan dat ziekte wordt gesimuleerd, maar je kunt ook “ziek worden van angst”. Het begin van het overwinnen van angst is echter te durven zeggen:   “ Ik ben bang voor…….”. Te accepteren dat er angst is, dan kan er plaats zijn voor het vertrouwen dat je niet meer bang hoeft te zijn.

Nog een voorbeeld: Vliegangst
Als je angst hebt om te vliegen omdat je bang bent neer te storten, dan is het Maskerbloem.  Heb je angst dat je hulpeloos uitgeleverd bent als je in een vliegtuig stapt en het gevoel dat je er niet meer uit komt, dat je geen handelingsvrijheid meer bezit en dat je door de situatie heen "moet", dan heeft dit met chronische paniek te maken en is de remedie Liefde & Hoop belangrijk.

We hebben natuurlijk allemaal wel angsten, maar bij extreme angsten is het toch raadzaam een therapeut te raadplegen. Deze mensen zijn niet in staat uit eigen kracht uit de voor hen ontstane vicieuze cirkel te komen. De oude gedragspatronen zijn zo geprogrammeerd dat voortdurend het gevaar bestaat van terugval.

Ik hoop oprecht dat deze blog iets meer inzicht geeft, niet alleen over angst, maar ook over hoe zo'n proces bij mens en dier verloopt en wat allemaal de gevolgen kunnen zijn van deze concrete angsten.

Madeleine Meuwessen

*Bloesem remedies geen vervanging zijn voor medicatie. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.

Gebruik van Bloesem Remedies

Het belangrijkste bij bloesem remedies is de innamefrequentie. Bloesem remedies kunnen het beste zo vaak mogelijk op een dag worden ingenomen met als gouden richtlijn; 4 tot 6 x per dag, met 4 druppels per keer vanuit het doseerflesje. Om bloesem remedies en een gebruikersflesje volgen hier de eenvoudige stappen; neem een schoon en ongebruikt pipetflesje van 30ml. Eerst wordt het pipetflesje gevuld met bronwater. Hierna voeg je één theelepel cognac toe als conserveringsmiddel, daarna voeg je de bloesem remedies toe.

Neem het stockflesje of stockflesjes van de gekozen bloesem remedies en doe van elk 3 druppels in het 30ml. pipetflesje. Een tweede gouden richtlijn is; 1 druppel uit het stock flesje / stock bottle op 10ml. bronwater. Voor gebruik hoeft het flesje niet geschud te worden omdat het slechts de trillingen van de planten bevat en geen daadwerkelijke stoffelijke inhoud heeft.

Vervolgens neemt men 4 druppels uit het gebruikersflesje en druppel deze onder de tong. Indien je het pipetje met de tong aanraakt, kan er schimmel ontstaan in het flesje. Herhaal de inname van de bloesem remedies minimaal 4 tot 6 keer per dag.

Bloesem remedies zijn geen vervanging voor medicatie en vervangen geen artsen of medisch specialisten. Graag wil ik hierbij benadrukken dat u in geval van twijfel altijd een arts dient te raadplegen.